0

Б ум на конюнктивити при децата отчитат лекари. Скокът на случаите е от около десетина дни, обясни пред „Телеграф“ д-р Мария Праматарова, началник на отделението по очни болести в „Пирогов“.

Тя уточни, че в 80% от случаите инфекцията преминава и в другото око. Конюнктивитите са вирусни и бактериални, като разликата между тях е трудна.

„Обикновено при бактериалните основният симптом е секрет сутрин, когато децата се събудят от сън. Тогава очите са залепени. Вирусните протичат по друг начин. При тях децата са с общо неразположение, може да имат температура, кашлица, хрема. Отново обаче има оток и зрението е замъглено“, коментира д-р Праматарова.

Често конюнктивитите протичат и с отити.

Лечение

Лечението при бактериалните е с локално приложение на антибиотични капки. Разнообразието на пазара е доста голямо и са ефективни според специалистите. Дори малките деца се повлияват добре.

„Специфичното при тях обаче е, че трябва да се поставят по-често - поне по 5-6 пъти на ден. Най-уязвими са малките в детските градини, където и случаите са повече. Но има и при деца на 11-годишна възраст“, каза още лекарят.

При вирусните конюнктивити може да се добави и противовирусен препарат, както и витамини за стимулиране на имунната система. Рядко инфекцията е свързана с алергии, особено при децата над 10 години.

Антибиотик

Обикновено заболяването минава за около седмица до десет дни. Ако обаче продължи, е необходимо и прием на антибиотик. Преди да бъде предписан обаче, е добре да се вземе секрет от очите, както и да се направи консултация с уши, нос, гърло. В 80% от случаите инфекцията преминава и в другото око. Важно е да не премине в епидемия в семейството. Затова е необходимо да се спазва добра хигиена.