0

Л ихвите може да се скочат през есента, ако Европейската централна банка реши да ги повиши през юли, за когато е насрочено редовното й заседание. Това коментира финансовият експерт Десислава Николова пред „Телеграф“.

Поводът е, че Федералният резерв на САЩ очаквано повиши основния си лихвен процент с половин пункт, с което той достигна интервала 0,75-1%.

Покачването е най-рязкото от 2000 г. насам и идва в отговор на растящата инфлация в САЩ, която през март достигна 40-годишен връх от 8,5%. 

Политиката на ФЕД пък оказва влияние и на ЕЦБ. В случай че европейската банка не насрочи заседание за взимане на решение за повишение на лихвите по-рано, то това ще се случи през юли. 

Европейската централна банка трябва да повиши лихвените проценти до три пъти тази година, за да се бори с инфлацията, става ясно от интервю на управителя на Австрийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Робърт Холцман пред вестник Salzburger Nachrichten, цитирано от Ройтерс. Смятам, че би било уместно да се направят поне две или дори три стъпки.

Те може да са по-малки, т.е. по 0,25 процентни пункта всяка. Ако това се случи до декември, до 2023 г. лихвите по депозитите за банките, които сега са минус 0,5 процента, биха били в положителна територия“, заяви Холцман.

С колко ще бъде повишена основната лихва зависи освен от инфлацията, но и от това с какъв ресурс разполагат банките. Реалното повишение пък ще бъде усетено, когато евтиният финансов ресурс бъде изчерпан, коментира Николова. 

Според нея традиционно има финансови институции, които предлагат по-изгодни условия за кредитиране с цел да привличат повече клиенти и предлагат например лихва, която е по-ниска от средната. Очаквания са, че те първи ще предприемат промени в условията за отпускане на заеми, като намалят максималния праг на финансиране. Така, ако той е бил например 80%, ще бъде свит до 70-75 на сто. 

Николова предупреди, че дори и на хората, които са изтеглили заеми при сегашните лихви, ще им бъдат повишени.

Причината е, че 90 на сто от банките предлагат заеми с плаващ лихвен процент, като само някои предлагат фиксиран, но в рамките на определен период, който рядко надхвърля 3 години. О

бичайно крудитите, отпуснати с фиксирана лихва за определен период, са сключени при по-високи проценти на оскъпяване, например 4 на сто, ако средният е 3-3,5 на сто.