0

П риродният газ няма да поскъпне с 58 процента, както предложи „Булгаргаз“ на 10 март, а с  около 13%. Това изчислиха експертите на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), въз основа на данните от котировките на европейските пазари към 29 март, стана ясно по време на откритото заседание на регулатора.

Този процент обаче не е окончателен. „Булгаргаз“ ще внесе крайното си предложение сутринта на 1 април, които ще отразяват котировките на международните пазари към 31 март. Цената ще бъде утвърдена няколко часа след това от КЕВР, обясни председателят на комисията Станислав Тодоров.

Регулираната цена на 1 мвтч синьо гориво би трябвало да бъде около 128 лв. към вчерашна дата при сегашна цена 113,73 лева.  Предложението на обществения доставчик към 10 март бе за 179,36 лв./мвтч.  

Газовите пазари са волатилни и са чувствителни на всяка информация за развитието на военния конфликт в Украйна.

Възможни са увеличения на цените в следващите дни до края на месеца, предупреди регулаторният шеф.

Само вчера, на 30 март, цената на газа на борсите се е покачила с 15%, което неминуемо влезе в окончателното предложение на „Булгаргаз“ за април.

Очакванията на регулатора обаче са за по-ниска цена от предложената в първоначалното заявление на газовия доставчик.   

Комисията ще промени Наредбата за регулиране на цените на природния газ, така че общественият доставчик да внася заявлението си за  цена за следващия месец само 10  или 7 дни преди утвърждаването й. 

„Сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен. Това създава излишно напрежение сред обществото и индустриалните потребители, защото не им позволява да имат реална представа за цената и да направят своите разчети“, поясни Станислав Тодоров.  

Топлинната енергия няма да поскъпне от април, въпреки  че мораториумът върху цената на тока, парното и водата пада от утре, заяви шефът на КЕВР.

Комисията за енергийно и водно регулиране ще анализира недовзетите приходи от топлофикациите заради разликите между средната прогнозна годишна цена на газа, при която е определена прогнозната  годишна цена на топлинната енергия от 1 юли и цената на газа, определяна от КЕВР всеки месец и тогава ще  реши дали  топлоенергията ще поскъпне от  май.

Предвидената държавна компенсация заради поскъпването на газа за периода декември 2021 – март 2022 възлиза на 140 млн. лв., съобщиха от „Топлофикация София“ за „Телеграф“. Въпреки нея в края на периода юни 2021 – юли 2022 ще остане некомпенсиран остатък  от около  397 млн. лв.