0

Н ова мода на имотния пазар у нас се роди в инфлацията. Масово хората предлагат домовете си за краткосрочен наем през лятото. Това показа проверка на „Телеграф“.

Собственици на апартаменти търсят хора, които да ги обитават, докато са на почивка. Така с парите от наема морето им излиза гратис. Други пък, които са наематели, не искат да освобождават жилищата си и затова предлагат, докато ги няма, някой друг да се грижи за сметките им. В социалните мрежи има бум на подобни оферти.

Оферти

„През лятото ”отлитам” към топлите страни и реших да пусна апартаментчето ми за краткосрочен наем, за да има повече бюджет за узо, калмари и летни глезотии. Къщето е свободно от средата на юли до към средата – края на септември. Търся му около 800 лв. на месец с включени всички неща“, гласи едно от предложенията.

В коментарите бързо се намират и мераклии, които искат да се възползват. В друга обява пък млад мъж пише, че е студент в София, но родом е от Бургас и през лятото се прибира вкъщи. „Търсих много, за да намеря това жилище. Наемът ми е само 600 лв., което за София е цяло чудо и не искам да го губя. От юли до септември обаче няма да съм тук и си търся човек, който да ми „пази“ местенцето“, пише мъжът. Неговото предложение също се радва на интерес.

Бартер

Друга интересна тенденция е предлагането на временен бартер на имоти. Такива предложения има от собственици на апартаменти по Черноморието, които предлагат безплатно настаняване срещу временно жилище в столицата. „Малка уютна боксониера в Созопол си търси обитатели за периода юли и август. Цената е 400 лв. на месец. Приемаме и оферти за бартер в София“, се посочва в една от обявите.

В друга пък собственици на боксониера в центъра на столицата предлагат едномесечно обитание на жилището срещу същата услуга по морето. Единственото условие е да се платят битовите сметки за ток, вода и кабелна телевизия. В тези случаи обаче се разчита на честната дума и на двете страни, което крие своите рискове.

„Не е ясно например какво ще се случи и кой ще поеме отговорността, ако има щети по временно отдаденото жилище. Когато то се наема официално, се сключва договор, в който всички тези неща са описани, тук обаче гаранции няма“, коментира пред „Телеграф“ Евелина Иванова – брокер на недвижими имоти.