0

В ъв вторник се очаква бюджетната комисия да одобри на второ четене запазване на ниската ставка на ДДС от 9% за ресторанти до края на следващата година.

Има голяма вероятност ниската ставка да бъде запазена и за фитнесите, като предложение за това е внесено от депутати от ГЕРБ-СДС, показа проверка на „Телеграф“.  Мотивите им са насърчаване на спортните дейности сред населението.
Удължаването на облекчението за ресторантьорите бе предложено още от вносителя на законопроекта - Министерския съвет. Единствените, които са внесли предложение против това, са депутатите от ИТН. Те искат да се отхвърли предложеното от правителството удължаване на ниската ставка за ресторантите - до края на 2024 г., и нулевата за хляба и брашното - до средата на 2024 г. 

Мнозинство

За запазване на 9% ДДС за ресторантите има сформирано мнозинство и то включва ГЕРБ-СДС, ДПС, БСП  и „Възраждане“, каза пред „Телеграф“ шефът на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
Част от парламентарните групи предлагат отпадане и на друга мярка за изсветляване на бизнеса - ресторантьорите да ползват само софтуер, одобрен от НАП. Срещу този текст на вносителя са внесли предложения депутати от „Възраждане“ и ГЕРБ-СДС. Депутати от ПП-ДБ пък са готови с алтернатива - да има олекотена версия на регистрираните в НАП софтуери, които да поддържат две функционалности - гарантиране на проследимост на продажбите чрез одитна следа и гарантиране на липса на възможност продажбите да се записват, без да се издава фискален бон.

Имоти

Бюджетната комисия ще разгледа на второ четене и промените в Закона за местните данъци и такси. Най-спорното изменение там е даването на възможност данъчните оценки на имотите да се увеличават, ако пазарните стойности на недвижимостите растат с повече от 20% за 2 г. Спорен е и текстът на вносителя данъчните оценки да могат да се диверсифицират по населени места, зони в тях и вид имот. Срещу тези две предложения са се обявили от ИТН, „Възраждане“ и ДПС, като от ДПС са се мотивирали, че актуализацията на данъчните оценки трябва да стане поетапно, за да не се избегне значително еднократно увеличение на данъчната тежест за гражданите и бизнеса.
Депутати от „Продължаваме промяната-Демократична България“ пък предлагат да не се подава данъчна декларация при преустройство и при промяна предназначението на съществуваща сграда или обект в сграда, както и при промяна на друго обстоятелство, което има значение за определяне на данъка, ако то се вписва в електронни регистри. Тази информация общините ще си я взимат по служебен път.