0

Б ългари атакуват аптеките в Турция за илачи, които липсват у нас или са в пъти по-евтини там. Турският пазар реагира на това с нови цени, съобщи маг. фарм. Христо Бургазлиев, председател на Комисията по етика и качество към Регионалната фармацевтична колегия в Бургас и член на Управителния й съвет. 

С до 30 на сто се е увеличила в последните седмици цената на медикаментите в пограничните със страната ни райони. „Много от пациентите не разчитат на намалението от НЗОК, тъй като дори и с него, лекарствата от Турция пак излизат по-изгодни“, разказва Бургазлиев. И дава пример с медикамент за захарен диабет тип 2, който е нов – у нас цената му е 96 лева, като се реимбурсира от НЗОК минимално. Същият този медикамент обаче в турските аптеки струва 32 лева. „Българският пазар е твърде малък", отбеляза пред БТА Бургазлиев. 

Ваксини

По информация на фармацевта има проблем със зареждането на противогрипни ваксини в аптечната мрежа. Търговците на едро не са доставили необходимите количества. Според Бургазлиев това е реакция от страна на вносителите заради липсата на интерес към ваксините. Проверка на „Телеграф“ установи, че "Инфлувак" и "Ваксигрип" се намират трудно или има коментар от страна на аптекари, че получените от тях количества са изчерпани. 

"Много от колегите фармацевти не успяха да реализират получените в аптеките количества - пуснаха ги с намаление от 50 на сто или ги бракуваха. Към момента такива ваксини могат да се намерят само при личните лекари, доколкото ми е известно. В края на октомври и началото на ноември имаше спорадично зареждане, но търсенето на тези препарати срещу грип е ниско. Това не беше така през миналата година", коментира Бургазлиев. 

Пациенти алармират и за изчезнали антикоагуланти лекарства и инсулини от рафтовете в аптеките 

Проблемите с доставките на нискомолекулни хепарини като "Фраксипарин", инжекционен разтвор 0,6 мл, са започнали още по време на пандемията от КОВИД-19. Днес този препарат не може да бъде намерен в аптеките. Дефицит са и сиропите за деца с астматични пристъпи.

Някои от складовете за лекарствени продукти работят с така нареченото “лимитиране на позиции“ или практика, при която определени медикаменти се дават на "твърди клиенти". "Затова и в някои аптеки има недостиг. От друга страна, системата е направена така, че в складовете не могат да се задържат количества. Но така или иначе при някои лекарства количествата просто не достигат, дори и да се разпределят във всички аптеки", поясни фармацевтът.