0

Щ етите за хазната от невнесено ДДС заради забраната за внос на украинско зърно възлизат на 146 млн. лв. До края на годината очакванията са те да са по 40 млн. лева на месец. Това показват сметките на правителството, стана ясно от изказване на премиера акад. Николай Денков и финансовия министър Асен Василев.

Повод е проектът за решение, внесен от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ДПС, с който се иска отпадане на забраната след 15 септември. Точката бе вкарана в дневния ред и предстои да се гласуваа от парламента. Това предизвика и политически престрелки. Соцлидерът Корнелия Нинова поиска изслушване на земеделския министър Кирил Вътев. Аргументът й – самият Вътев бил против решението.

След изслушване в земеделската комисия Кирил Вътев заяви пред БНТ, че ще се съобрази с решението на НС. Но каза, че трябва да се свиква с конкуренцията на Украйна и нашите зърнопроизводители до 6-10 години трябва да се пренастроят. Според него е подходящо биопроизводството

Баланс

Съпредседателят на групата на ПП-ДБ Кирил Петков увери, че вносът от Украйна няма да унищожи българското производство. Според него разликата между цената на зърно в България и европейския пазар трябва да бъде само в транспортните разходи. „Цената на олиото, на месото, на яйцата се определя от суровините, които идват в България. Ние слагаме на кантар цените на храните срещу интересите на един сектор, който продължава да бъде силно подпомаган”, каза Петков. „Смятаме за правилно вносът на зърно от Украйна да бъде освободен“, заяви и премиерът Николай Денков. Това според него ще намали цените на основните храни, което ще подпомогне хората с ниски доходи.

Надценки

Денков увери, че от началото на септември проучват европейския опит за ограничаване на надценките от производителя до крайния потребител. Обсъжда се механизъм за ограничаване на тези надценки. От ЕК ще се поискат допълнителни компенсации за загубите на земеделските ни производители, особено тези на слънчоглед. Според финансовия министър Асен Василев също е по-разумно да се отпускат целеви помощи за тези производители, които изпитват трудности и търпят загуби. „Решението на служебния кабинет за забрана на внос на украинско зърно накара целия български народ да плаща по-скъп хляб, по-скъпо брашно и по-скъпо олио и фуражи, а оттам и по-високи цени на млечните и месните продукти, за да защити един сектор“, каза той и напомни, че за 2022 г. секторът е генерирал 2,5 млрд. лева печалба.

Междувременно стана ясно, че Асоциацията на земеделските производители в България призова всички свои членове да се присъединят към протестните действия на своите колеги в цялата страната. „Ако Народното събрание реши безпрепятствено да допусне зърно и други селскостопански стоки от Украйна, обрича на ликвидация собствените си земеделски производители“, коментира Венцислав Върбанов, председател на УС на АЗПБ.

*По темата работиха: Тихомира Михайлова и Людмил Христов