0

Н ародните представители отхвърлиха ветото на президента Румен Радев върху Закона за енергетиката. То беше преодоляно с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС. Държавният глава спря нормите, според които битовите потребители у нас трябва да излязат на свободния пазар на ток от 2026 година. Според Румен Радев тези разпоредби ще затруднят живота на хората и те противоречат на конституционното изискване за социална държава.

В отсъствието на министъра на енергетиката в пленарната зала опозицията разкритикува промените в закона и прогнозира лош сценарий при излизане на битовите потребители на свободния пазар за електроенергия. Според социалистите това ще доведе до скок в цените на тока.

Премиерът вече заяви, че до рязко увеличаване в цените няма да се стигне, защото има подготвени механизми.

С част от мотивите на президентското вето обаче се съгласиха и от ГЕРБ, но призоваха, за да не се спъват средствата по плана за възстановяване, ветото да бъде отхвърлено.

Излизането на битовите потребители на свободния пазар от 2026 година ще доведе до хаос и несигурност, смятат от БСП.

„Вие смятате ли, че примерно бай Генчо от село Паничино ще влезе в телефона си или ще отиде на енергийната борса да си купи по-евтин ток? В най-мекия вариант тази либерализация ще доведе до минимум два пъти увеличаване цената на тока на всяко едно българско семейство”, заяви Борислав Гуцанов от БСП.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че не е ясно откъде ще има компенсации за енергийно бедните, но и освен това в закона няма регламентиран орган, който да ръководи целия процес.

„С тези промени не се гарантират правата на най-уязвимите битови потребители. Това е поредната реформа, която ще заблуди ЕК и българите, че се прави нещо добро за живота на българските граждани", смята той. „Очаква ни рязък скок в цените за крайните битови клиенти”, предупреди Стойнев.

Така според опозицията ветото на президента дава втори шанс на парламента - допуснатите грешки да бъдат поправени.

Според Йордан Тодоров от "Възраждане" целта на промените в Закона за енергетиката не са, за да се направи добра реформа за българската енергетика и общество, а да се изпрати текст до ЕК, с който да получим средства от ПВУ. „Тези пари ще трябва да бъдат върнати. Получава се така, че управляващите получават едни пари на куп по ПВУ, разпределят ги на техни фирми, а след това българският народ ще връща тези пари", поясни той.

Павела Митова от ИТН коментира, че е крайно време българският „политически елит да спре да гледа на сектор „Енергетика" като на „дойна крава за държавната хазна". Според нея за подобни реформи са нужни повече от шест месеца, но и освен това подробен анализ. „Измененията ще рефлектират негативно върху крайните битови потребители", подчерта тя и призова колегите си да постъпят държавнически отговорно. „Не унищожавайте българската енергетика лекомислено", каза още тя.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС каза, че аргументите на президента са сериозни. "Прав е президентът, че много от въпросите са останали неизяснени", коментира той и уточни, че тези притеснения са били изразени както от опозицията, така и от ГЕРБ-СДС. "Ако не приемем този законопроект няма да получим второто плащане по ПВУ. Има несъвършенства в този закон, наясно сме всички. Предлагам въпреки всички притеснения, които имаме да приемем този законопроект, за да не спъваме работата по ПВУ, а в следващите шест месеца да изчистим всичко в този законопроект - тук в НС с експертите да решим въпросите и проблемите по този законопроект", призова той.

Така ветото беше преодоляно, а промените в закона - повторно приети.

* Източник: БГНЕС