0

М инистерството на околната среда и водите проверява проекти за фотоволтаични паркове в Костинбродско и дали съоръженията ще вредят на природата.

Жителите на селища в община Костинброд се обявиха против и протестираха срещу бъдещите проекти за изграждане на два фотоволтаични парка върху терени, засягащи защитени територии по Натура 2000. Слънчевата централа щяла да захранва освен близкото село и бъдещ завод за производство на зелен водород чрез разлагане на вода в сравнително безводен регион. Проектите са на инвеститори първи клас, каквито държавата обикновено подпомага, обясни за „Телеграф“ кметът на Костинброд Трайко Младенов. Идеята била отпреди две години, но в много първоначален етап и хората не трябвало да се притесняват, защото нищо не било категорично и тепърва Регионалната инспекция по околна среда и води и екоминистерството щели да проучат и направят оценка на въздействието върху околната среда. Въпреки това проектите все пак са заложени в плана на общината. На въпрос на „Телеграф“ за финансирането кметът Младенов каза, че очаква инвестициите да бъдат с европейски пари.

НАДОВОЛСТВОТО РАСТЕ: Хората от Костинбродско на бунт срещу завод за водород!

Предложения

В МОСВ са постъпили две обединени инвестиционни предложения, които се разглеждат с една обща процедура, отговориха от ведомството на „Телеграф“. Едното е за разширяване на регионалното депо за отпадъци и второто за изграждане на фотоволтаична централа с инсталирана мощност 248 kWp, на площадката на регионално депо Костинброд за производство на еленергия за собствени нужди. В регионалната инспекция по околна среда е постъпило и предложение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала и завод за производство на зелен водород в землището на село Богьовци, община Костинброд. От ековедомството признаха, че наистина инвестиционното предложение попада в защитени зони от мрежата „Натура 2000” - Драгоман, за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и Раяновци за опазване на дивите птици. Предложението ще бъде оценено дали отговаря на изискванията за опазване на защитените зони. Няма да се използва питейна вода, ще се добиват подземни води, сподели кметът опасенията си от ограничените водни ресурси. Добивът на вода за завода за водород вече е определен за допустим от директора на Басейновата дирекция „Дунавски район“, съобщи МОСВ.

НАПРЕЖЕНИЕ: Костинбродските села на бунт срещу завод за водород! (СНИМКИ)

Опасения

Двата фотоволтаични парка ще се простират върху около 1000 декара, което би повишило температурата и навредило на птиците, на местообитанията, опасяват се жителите на близката махала Беледие хан, на село Градец и Богьовци. Панелите стигат съвсем близо до последните къщи. Опасен според тях е и заводът за водород, който ще произвежда силно взривоопасен газ.