0

25-30 лева е входната такса за басейн през тази година в столицата. Едно четиричленно семейство например трябва да плати само за да влезе между 100 и 120 лева. От години внасянето на напитки и храни е забранено, което води до обядване и закупуване на разхладителни напитки и сладолед от мястото. В най-добрия случай за това ще трябва да се бръкнете с още 100 лева. Така градският басейн излиза 200 лева на ден, колкото струва уикенд на морето. Това установи проверка на „Телеграф“.

Естествено, има и по-скъпи варианти, както и различни промоции, които свалят цената с 50%, но тя е в сила за следобедните часове или до обяд. В делничните дни по традиция входът за басейн е по-евтин, между 5 и 10 лв., в сравнение с уикенда. В аквапарк „Възраждане“ цената се определя на база на ръста на човека. Ако детето е високо до 90 см, влиза безплатно. Ако обаче е между 90 и 130 см, цената преди 15 часа е 15 лева, а уикенда 19 лева, при влизане след 15 часа – в делник е 13 лева, а в почивните дни – 17 лв. Таксата набъбва за хората над 130 см, като те съответно плащат през работните дни по 28 лева до 15 часа, а след този час – по 19, уикенд цените съответно са 33 лв. и 23 лв. В басейн „Рестарт“ в „Люлин“ се предлага уикенд пакет за четирима на стойност 60 лева, през делнични дни – 45 лева. Входната такса през почивните дни е 20 лева. През делничните дни тя е 15 лева, като след 15 часа таксата пада с 50%. Децата до 110 см влизат безплатно, а тези до 140 см плащат половин цена. На плаж „Спартак“ цената през цялата седмица е 20 лева, а за деца и ученици 16 лв., като след 16 часа входът струва 15 лв.

Прохлада

Плувният комплекс в Горна Малина предлага няколко варианта за билети, като те започват от 33, 38 и 48 лв. на човек, децата до 3 години влизат безплатно.


Басейните в Русенско започват да приемат посетители в началото или през първата половина на юни. Вече отвори откритият басейн на спортния комплекс „Дунав“ в квартал „Здравец“. Там цената за едно посещение - за възрастни и деца - е 15 лева. Тя включва безплатен шезлонг и чадър. Има възможност да се закупи карта за целия сезон и тя струва 300 лева. Басейните в комплексите „Олимпия“ и „Дунав“ в Русе също работят, а тези, които искат да си починат извън града, могат да посетят комплекса „Рай“, който е недалеч от областния център, Crazy Pool в русенското село Красен или пък общинския басейн в Бяла. Все още няма яснота дали ще се запазят цените от миналата година, когато за възрастни входът беше между 10 и 15 лева. Най-евтино беше посещението на басейна в Бяла – възрастните плащаха по 7 лева, момчетата и момичетата до 18 г. – 5 лева, а децата до 7 години влизаха безплатно.

За втора година русенци няма да могат да посещават басейна в Парка на младежта, тъй като там текат дейности по проект за изграждане на голям и модерен плувен комплекс.
В Хисаря басейнът през делничните дни е 32 лв., а от петък до неделя е 35 лева, като това е цената за възрастен или дете, високо над 140 см. Децата, които са с височина до 120 см, влизат безплатно.

Минерален плаж за хората в Симитли

Минерален плаж радва през летните месеци жители и гости на Симитли, които се наслаждават на релакс в крайградския парк. Пет басейна и 450 шезлонга са на разположение на посетителите. От понеделник до петък таксата е 15 лв., а в събота и неделя – 20 лв. За деца до 10-годишна възраст входът е безплатен. Само един от басейните е с олимпийски размери, останалите са по-малки, някои са за деца, а други - за възрастни. В аквапарка са построени водна пързалка и джакузита, игрища за спорт - футбол, хандбал, два тенис корта, детска площадка. Те са напълно безплатни за ползване.

Експерти: Хлорът може да бъде опасен

Поради химичните си качества хлорът е най-разпространеният препарат за дезинфекция на водата в обществените басейни. Както споменахме по-рано – рисковете, свързани с неправилното дозиране на хлора, се изразяват основно в предизвикването на алергична или остра реакция на кожата и/ или очите на ползвателите на басейна. За да се защити здравето на хората, трябва да се промени действащата наредба, но заради лобистки интереси това не се случва, твърдят експерти. „Много хора смятат, че модерните технологии са твърде скъпи, което в перспектива не е абсолютно вярно, тъй като се изплащат във времето. За сравнение – поддържането на химичния баланс на водата с традиционни препарати не е много по-евтино. Инвестицията в съвременни системи за дезинфекция на водата е не само оправдана финансово, но и по-добрата алтернатива за всички посетители“, коментират още те. Друга опасност са некоректно дозираните препарати. Използването на твърде малка или твърде голяма доза може да повлияе върху химичния баланс на водата, респективно – да предизвика алергична или остра реакция на кожата или очите на плуващите. Необезопасените компоненти във и около басейна, счупените решетки на преливника, разхлабените стълби, дюзи и сифони без предпазен капак също не са за подценяване, твърдят специалистите.

*По темата работиха: Владимир Христовски, Владимир Симеонов, Жанета Йорданова