0

П акетът от данъчни закони бе приет на извънредно заседание на Министерския съвет още ден след приключването на балотажите на местните избори. 

Промените обобщи финансовият министър Асен Василев. Той разясни, че след направени предложения от ресторантьорските организации, ДДС-то ще остане 9%, само ако във всички заведения с две, три, четири и пет звезди бъдат въведени ПОС терминали и заплатите се плащат по банков път, като само най-малките ще бъдат освободени от това задължение.

“Да има минимални ставки за персонала - по-високи от минималната работна заплата - за най-нископлатените длъжности да  започват от 1000 лева и вървят нагоре, така че да изсветли трудовите доходи. Ако това бъде прието, тогава може да остане 9% ДДС, като временна мярка, тъй като хазната ще събере повече средства по този начин, отколкото през увеличаване на ДДС-то. Ако не бъде прието, поддържаме 20%. Изборът е в ръцете на парламента - или да приеме пакета за изсветляване, или да приеме 20-те процента”, уточни той.

Василев разясни още, че заведения с под 100 000 лв. оборот ще преминат на патентен данък, като приходите от данък печалба ще отидат директно в общините.  

Финансовият министър повдигна завесата и за параметрите в Бюджет 2024. От думите му стана ясно, че в сметката на държавата е заложена инфлация от 4,8%, реален ръст на БВС с 3,2%, като се очакват приходи от 205 милиарда лева. 

Асен Василев коментира и отминалите местни избори и резултатите от тях. 

“Най-важното, което се случи на тези избори е, че хората избраха кметове, които да работят за техния град. В различните градове това са представители на различни политически сили. На балотажа “Продължаваме промяната” спечели в няколко ключови града - в София, Варна, Благоевград, Пазарджик. Това показва, че една голяма част от българските градове са предпочели да променят досегашния си модел на управление”, отчете той. 

Василев отвърна и на критиките на президента Радев, който по-рано заяви, че в сглобката няма доверие, но в нея са се стиснали здраво в името на оцеляването. 

“Радев не е в час с политическите процеси в страната. Ако сте наблюдавали последните две седмици, ще видите, че имаше доста голямо напрежение между партиите и всяка партия се бореше за нейния електорат и начина по който вижда движението на страната напред. Единственото общо, което видяхме е, че гледаме към това да имаме една нормална европейска държава, а не да гледаме на изток към Москва”, заключи финансистът.