0

З а първи път България е сложена в страните с високи доходи, става ясно от нова класификация на Световната банка. В тази група са всички развити западни икономики, но също и държави като Русия, Чили, Уругвай, Панама.

Сред страните с високи доходи се нареждат нашите съседки Гърция и Румъния, но не и Сърбия, Македония и Турция, които са определени като държави със средно висок доход, каквато бе и България доскоро. Последната класификация на Световната банка е на база представянето на държавите през 2023 г.

Ръст

Световната банка посочва, че България се е доближила до прага на високите доходи със скромен растеж през периода на възстановяване след пандемията. През 2023 г. страната ни отчете скромните 1,8% реален ръст на брутния вътрешен продукт (БВП), подкрепен от потреблението.

Според класификацията на Световната банка държава с висок доход е такава, при която брутният национален доход (БНД) на глава от населението е над 14 005 долара. България е съвсем малко отвъд тази граница с БНД, оценен на 14 460 долара.

От началото на прехода до влизането си в ЕС страната ни е била винаги в групата на страните със средно нисък доход. В тази група в момента са държави като Индия, Боливия, голяма част от африканските страни.

Прагове

Групата на Световната банка разпределя световните икономики в четири групи по доходи: нисък, средно нисък, средно висок и висок. Праговете за тези четири групи се актуализират всяка година. Държавите в тях пък се оценяват към 1 юли всяка година.

Измерителят за БНД се изразява в щатски долари, като се използват коефициенти на преобразуване, получени съгласно метода на Atlas.

Класификацията на държавите в категории по доходи се е развила значително през периода от края на 80-те години на миналия век. През 1987 г. 30% от докладващите страни са класифицирани като такива с ниски доходи, а 25% като страни с високи доходи. Прескачайки до 2023 г., тези общи съотношения са се изместили надолу до 12% в категорията с ниски доходи и до 40% в категорията с високи доходи.