0

О пасна зимна течност за чистачки се продава на пазара за поредна година, като производители изписват върху етикета неясни химични съединения, установи проверка на „Телеграф“. Метанолът е забранен за влагане от Европейския съюз от 2019 година и в течността може да се влага само етанол. Но производители изписват на етикета етанол полимер, който всъщност е неясно химично съединение, което може да е забранено и вредно, заяви Богомил Николов, председател на Асоциация „Активни потребители“, пред „Телеграф“.

За пример той посочи, че миналата година под уж безопасната съставка полиметиламин всъщност се оказа метанол, който е забранен за употреба и вреден. Проучването на „Активни потребители“ по сигнал на гражданин установило, че основната съставка полиметиламин надхвърля с 45 пъти допустимите максимални норми. Границата, определена от европейското законодателство, е 0,6%, а в продукта е открито наличие на почти 27% съдържание на метанол. 

Без информация

Проверка на „Телеграф“ в търговската мрежа установи, че има течност, която се предлага в една от веригите магазини, на чийто етикет е изписан само начинът на приложение без съставките. Продуктът е произведен в Гърция, а върху етикета има два символа за опасност, които предупреждават за опасност за здравето. Единият е с удивителен знак, който стои на повечето продукти от химическата промишленост, а вторият е свързан с риск при вдишване. 

Друг продукт, който се разпространява масово в търговската мрежа, е с описание, че съдържа метилизотиазолинон. Той обаче има подчертана токсична активност, която предотвратява клетъчното дишане на клетките на микроорганизмите. Веществото е определено като опасно  при концентрация от 5%. 

Отражение

Опасните химикали ни тровят при ползване на течността, особено в студено време, когато и парното в автомобила работи. Тогава при пръскане за почистване на стъклото химикалът влиза през радиатора и го вдишваме. Това може да предизвика сънливост и много други заболявания с натрупване на употребата на течността. 

Съветът на Богомил Николов от „Активни потребители“ е да не купуваме най-бюджетния вариант, защото много често при тях има проблем с химикалите, които се влагат. Реално се ползва за сезона една туба и ако спестят 2-3 лева от цената, се тровят през целия сезон. Това не е нещо  като хляба, който всеки ден купуваш и всеки ден ще спестяваш по 20 ст.  Това е стока, която не се купува всеки ден и най-ниската цена може да е индикатор за риск. 

По-скъпо 

Другото нещо е, че в бензиностанциите цената е една, в хипермаркетите е друга. Човек, който си е направил сметка навреме, като отиде да пазарува в събота хляб, месо и други неща, може да си купи от супермаркета и една туба течност.  А който е по-небрежен - като тръгне на път, когато завали дъжд, ще се сети, че няма течност за спирачки  и  ще си я купи от бензиностанция и ще е принуден да го направи  и плати двойна цена.  

Лошото е, че това  не е като фалшивия алкохол, от който като  пиеш и след няколко часа си в болницата, поясни Николов. Тук този процес е бавен. Всеки ден те трови по малко. Вследствие на това  е трудно да се установи пряката връзка между опасните химикали и заболяванията, които предизвикват, и се подценява проблемът.  Няма и верни диагнози при консултация с лекари. Докторът няма да може да ти каже, че причината е, че си дишал някаква отрова. Важно е, че производителите и търговците  са длъжни да изписват на етикета съдържанието.  И ние трябва да търсим продукти с етанол, а не с метанол. 

Проблем 

Според Богомил Николов друг проблем е с боите, с които се оцветяват спортни уреди като велосипеди и други. При нас се забраняват продукти заради някакви механични дефекти, детски дрешки с връзки, мъниста и т.н. А химически риск не се среща, защото не се тества, посочи Николов. Контролните органи се оправдават, че не правят тестове, защото е много скъпо. 
Според шефа на асоциацията трябва фокусът да е върху  химическите рискове - защото това са невидими убийци, които не ги хващаме. Защото, ако боята е опасна, целият продукт става опасен. Фокусът трябва да даде повече приоритет на химическите рискове.