0

П риходите от ДДС от сделки в страната бележат стремглав спад през миналата година въпреки рекордната инфлация от 16,9% и повсеместното поскъпване на стоки и услуги. Събрани са с 300,3 млн. лв. по-малко спрямо 2021 г. (спад от 3,6%). А спрямо годишния план постъпленията са с 940,5 млн. лв. по-малко или изпълнението им е 89,5%. Това става ясно от годишния отчет за дейността на Националната агенция по приходите за 2022 г., качен на нейния сайт. Постъпленията от ДДС са основно перо в хазната, те формират 44% от общия размер на приходите по централния бюджет.

Обяснение

НАП обяснява спада с три основни причини. Първата е ръст на износа от 40%, което е довело до увеличен размер на декларирания ДДС, подлежащ на възстановяване. Втората причина е по-високият данъчен кредит за земеделски производители вследствие на увеличените цени на торовете и горивата. И третата причина е гласуваното от Народното събрание намаление на ставката на 9% от второто полугодие на 2022 г. за парно и природен газ и въвеждане на нулевата ставка за хляб и брашно. В резултат на това хазната е загубила 120 млн. лв. от ДДС.
Заради скъпия ток и газ през миналата година в бюджета са влезли над 1,7 млрд. лв. нетни приходи повече спрямо 2021-а. Същевременно обаче рекордният износ на електричество е извадил от хазната стотици милиони заради възстановяването на ДДС. Само на едно дружество от сектор „Финансови и застрахователни дейности“ е възстановен ДДС през 2022 г. с 605,7 млн. лв. повече, става ясно от отчета. От НАП уточниха пред „Телеграф“, че голямото възстановяване е свързано с износ на електроенергия. От приходната агенция не уточняват името на компанията, защото това е данъчно-осигурителна тайна.

Фактори

Данъчни експерти коментират, че вероятно има и още няколко фактора за негативния резултат при приходите от ДДС. Сред тях са свиване на потреблението заради високите цени, евентуално увеличение на данъчните измами, чието измерване за м.г. предстои, деклариране, но неплащане на данъка, замразяването на пътното строителство и липсата на големи проекти, които да се изпълняват, както и резкия спад на чуждите инвестиции.