0

З аради по-големия студ и по-високата цена на топлинната енергия сметките за парно и топла вода за декември 2021 г. ще бъдат с близо 36,6% по-високи, отколкото за същия месец през 2020 г. Това показват изчисленията на „Телеграф“ на база на законите на топлотехниката и данните за средномесечните температури на Института по метрология и хидрология (НИМХ).

Фактурите се очаква да бъдат качени в сайта и касите на „Топлофикация София“ до 15 януари 2022 г.

Средномесечната температура за декември 2021 г. за София е била +2,2 градуса, а за същия месец през 2020 г. е била +4,5 градуса, тоест този декември е бил с 2,3 градуса по-студен. Според физическите закони и правилата на топлотехниката на всеки градус повече студ потреблението на топлинна енергия и съответно сметката се увеличава с 6%.

Това означава, че този декември потреблението на парно е било с 13,8 процента по-голямо, отколкото през декември 2020 г. Само заради по-студеното време сметката ще бъде с 13,8 % по-висока. Отделно сметката ще се увеличи още като се прибави и поскъпването на топлинната енергия с 20% от 1 юли 2021 г. Миналия декември 1 Мвтч е струвал 82,09 лв. без ДДС, а този 98,48 лв., което е с 20% повече. Общото влияние на увеличението на студа и цената на топлото е до 36,6, или поне 30 процента.

Така домакинство, платило 117 лева за парно и топла вода на двустаен за декември 2020 г., ще получи сметка от 159,8 лева за последния месец на 2021 г. За топлото през ноември същото семейство е платило 120 лева.

Потребители, които издължат декемврийската си сметка до 30 януари, ще получат 3% отстъпка.

Миналия месец столичното парно изненада редовните си клиенти, платили фактурата за ноември в каса, център за клиенти на топлофикация, с коледен подарък – настолен календар, съобщиха за „Телеграф“, клиенти на столичното парно.

Междувременно в последните дни на 2021 г. „Топлофикация София“ приключи 72-часовите проби на нов турбогенератор (ТГ) №3 в ТЕЦ „София изток”. След включването на ТГ №4 това е второто модерно съоръжение, въведено в експлоатация за последните две години.

С включването в енергийната система на България през януари новият турбогенератор ще подпомогне производството на електроенергия в тежките зимни месеци. Ще се повиши значително ефективността от производството на топлинна и електроенергия и качеството на услугите към крайните потребители на „Топлофикация София“, коментираха от дружеството.