0

М осква забрани вноса на дирижабли, балони, делтапланери, вертолети и стотици други стоки в България до края на годината. Това става ясно от постановление на правителството на Руската федерация, копие от което „Телеграф“ притежава.

В него се казва, че в изпълнение на Указ на президента с цел да се осигури безопасността в държавата до 31 декември 2022 г. се въвежда забрана за износ на стотици руски стоки извън пределите на страната и вноса им в 27-те страни от ЕС и още 22 държави, сред които САЩ, Украйна, Северна Македония Албания, Австралия, Канада, Монако, Нова Зеландия и др. За част от стоките се въвежда временен разрешителен режим за изнасянето им зад граница.  

В списъка не са включени чувствителните за България и Европа природен газ, петрол и горива, нито метали и други важни за икономиките ни продукти. 

Ограниченията се въвеждат за пет категории стоки. В забраната за селскостопанска техника са включени бъчви, бурета, цистерни, селскостопански машини за садене и събиране на реколтата, машини за сортиране на яйца, оборудване за винопроизводство, трактори, хлебопекарни и пекарни за сладкарски изделия.

Сред забранените транспортни средства са авиационни двигатели, балони и дирижабли, безмоторни самолети, кораби, яхти, жп вагони и мотриси за метрото и части от тях. Номенклатурата в промишлената продукция засяга машини за металургията и леярството, за текстилната индустрия, за обработка на кожи, за металорежищи машини, за металургията, за парни котли и турбини, електроцентрали и части за тях, ядрени реактори, оборудване и устройства за делене на изотопи.

Сметачни машини и касови апарати, ксерокси, устройства сортиране и броене на банкноти, опаковане на монети, електрически акумулатори, електрическо оборудване за запалване или пускане на двигатели, прахосмукачки и перални чак до... електрически машини за бръснене и за подстригване. 

Изучаваме списъка с над 200 стоки, основно машини, за които бе забранен или бе въведен разрешителен режим за износ, чрез който също се ограничава вносът им в България. Това коментира за в. „Телеграф“, председателят на АИКБ Васил Велев. 
За нас са по-важни ограниченията на доставката на суровини, метали, сплави от Русия и Украйна заради войната, тъй като ние ползваме много украински, руски метали, с които нашите компании произвеждат машини. Но нямаме на този етап, доколкото зная, забрана за износ на метали. По-скоро проблемите ни са с плащанията там.

Някои наши компании, чието оборудване е руско, внасят машини и части за тях и безспорно техният бизнес от това ще претърпи вреди и загуби. Но за АИКБ (Асоциацията на индустриалния капитал в България) е по-важно да решим другия проблем – как ще внасяме суровини и метали от Русия и когато ние изнасяме машините, които сме произвели от тях, как ще си получим парите, как ще стигат стоките до пазара и как ще внасяме суровините за тях. 

Изпълнителният директор на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Ивайло Найденов също каза, че разглеждат как ще се отрази на техните членове руската забрана. Той предположи, че на срещата на работодателите с премиера ще бъде обсъден и този проблем. 

Проблем за АЕЦ Козлодуй може да бъде липсата на резервни части за централата, коментира енергийният експерт Иван Хиновски. Руско оборудване има в българските топлоцентрали и в енергетиката и невъзможността да се внасят части също може да предизвика проблеми, коментираха специалисти от сектора.