0

Н ачалникът на НСО следва да поеме отговорност и да подаде оставка след скандала на Шипка навръх националния празник, при който беше допуснато премиерът да бъде целен със снежни топки. Един чадър да бяха опънали, можеше да го предпазят.

Това заяви пред „Телеграф“ бившият шеф на спецслужбата ген. Красимир Станчев.

Малко по-късно от НСО излязоха с позиция, че гардовете действали професионално, овладели ситуацията и не допуснали нежелани инциденти. За оставка на ген. Емил Тонев призова още и транспортният министър Николай Събев. Той дори зададе въпроса възможно ли е службата да бъде използвана като политически инструмент, като визира партия „Възраждане“. Събев допълни, че вече е изпратил писмо до президента с искане оставката на ген. Тонев.

Една от основните критики на Събев беше, че охранителите са оставили по-малко от 50 см дистанция между хората и политиците. „В този момент имаше много сняг на Шипка. Стълбището е доста широко, но колко ви трябва, за да хвърлите една топка. Разбирам г-н Събев, че се е възмутил, но най-възмутителното е някой да каже на премиера какво го чака горе, става въпрос за ръководителя на авангардната група. Те са били там преди това. Всичко е било въпрос на организация“, коментира ген. Станчев. По думите му никой не може да спре премиера да се качи на Шипка, но трябва да се вземат нужните мерки. „Подготовката на самия екип, това са ми колеги, много ги уважавам, но един чадър да бяха взели, щяха да го предпазят. Можеше и със специална чанта, каквато има във всеки екип. Тя е малко по-голяма, като на художник, но щеше да свърши работа“, допълни бившият шеф на НСО. Според него работата на авангарда е в комуникацията с полицейските представители и тези на ДАНС, които трябва да знаят и усещат какво се случва. „В противен случай е заспала цялата ни система за национална сигурност“, категоричен беше ген. Станчев. Попитан какво ще стане, ако ген. Тонев не подаде оставка, той отговори, че това е въпрос на личен избор. Когато на него му я поискали, той я дал веднага и поел отговорност, въпреки че ситуацията била политическа. Имало и началници, които чувствали, че цял живот трябва да са такива. „Съжалявам, ако така е преценил. Да седи там и да царува“, допълни Станчев.

В отговор на критиките от НСО излязоха с отворено обръщение. „НСО е деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставя на всички опити да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия”, написаха оттам.

Транспортният министър обаче е категоричен, че НСО е влязло в сценария на „Възраждане“, като го е опосредствало с опитите да спре Кирил Петков да се качи на Шипка.