0

П аметник в прослава на погиналите за България в три войни: Балканска, Междусъюзническа и Първа световна ще бъде осветен официално на 11 ноември, съобщи кметът на чирпанското село Спасово Димо Нецов.

Паметник в прослава на погиналите за България в три войни: Балканска, Междусъюзническа и Първа световна ще бъде осветен официално на 11 ноември, съобщи кметът на чирпанското село Спасово Димо Нецов.

С помощта на свои приятели и единомшленици той лично е отлял постамента , върху който е поставено точно копие на войнишки кръст за храброст, като по  този начин почти е завършена уникалната Алея на славата, където са подредени бюстовете на  поборниците Иван Андонов /1854-1937/и  поп Манол Коларов/1843-1918/ , а не след дълго ще бъде поставен и бюст на някогашния народен представител Жельо Даков. В непосредствена близост до алеята е и паметничето на народния певец дядо Вичо Бончев, който заради заслугите си към народния фолклор и създадени близо 2 000 песни е бил приет за член на съюза на българските писатели малко преди кончината си.

81 – о имена на спасовци са открити сред регистрите на загиналите в трите войни, всички те са изписани върху черни мраморни плочи, които са подредени под войнишкия кръст за храброст. За всеки един от тях може да бъде написана история, коментира Димо Нецов и припомня че Иван Андонов е бил

член , а в последствие и секретар на чирпанския революционен комитет /1872-1874/, участвал е в Старозагорското въстание /1875 г./ след което бяга във Влашко. След Априлското въстание е осъден на смърт , а в последствие изпратен на доживотен затвор .Лежал в Пловдивския и Цариградския затвор (1876-1878).

След Освобождението, Андонов заемал административни длъжности в Източна Румелия. Той един от основателите и ръководителите на комитетите „Единство” и активен член и секретар на БТЦРК в Пловдив през 1885. Участвал в подготовката и провъзгласяването на Съединението. От 1887 бил адвокат. На няколко пъти е  избиран за народен представител, включително в Третото Велико народно събрание. Автор  е  на изключително ценните за изследователите мемоари под наслов „Съединението“ /1929 година./ . Негов внук и съименник е големият български актьор и режисьор Иван Андонов.

Сходна е биографията и на поп Манол Коларов  /1843-1918/, който е основател на тайния революционен комитет в някогашното  Мурсалково  /днес Спасово/.

До смъртта си през 1918 година отчето е  служило в пловдивския храм „Свети Иван Рилски“, където е бил погребан, а енориашите поставили  възпоменателна плоча с надпис: „Будил в тъмното робство народния дух за просвета.   Учител, страдалец, ратник на народната свобода. 45 години той служи на бога и с живо слово прославяше неговите истини и правда”.430 са постоянните жители на Спасово, още около стотина имат къщи там и често се завръщат при корените си, коментира  каращият втори кметски мандат Нецов, който е и председател на тукашното, основано преди 150 години  читалище  „Пробуждане 1870“.