0

Р егистрираните случаи от COVID-19 у нас намаляват, но нарастват заразените с грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), като преобладаващ е щамът „Камбоджа“. От началото на седмицата в Националния център по заразни и паразитни болести са установени 29 случая на Камбоджа, като общият им брой за този сезон е 53.

Регистрираните случаи от COVID-19 у нас намаляват, но нарастват заразените с грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ), като преобладаващ е щамът „Камбоджа“. От началото на седмицата в Националния център по заразни и паразитни болести са установени 29 случая на Камбоджа, като общият им брой за този сезон е 53.

Така излиза, че само за последните два дни са регистрирани повече от половината случаи на грип у нас. Рязкото увеличаване на болните от грип накара община Благоевград да обяви епидемична обстановка. Най-засегната от остри респираторни инфекции е възрастовата група от 5 - 14 г., следвана от възрастовата група от 0 - 4 г.

Обучението на учениците в Благоевградско остава в присъствена форма,

като продължава наблюдението върху броя на отсъстващите ученици, тъй като в някои училища техният брой е около 20%.

С предписание на директора на РЗИ-Блгагоевград се забраняват плановите операции в лечебните заведения, провеждането на детски и женски консултации, профилактичните прегледи, както и извършването на плановите имунизации и реимунизации при деца. В зависимост от развитието на епидемичната обстановка могат да бъдат въведени допълнителни мерки.

Не само в Благоевград се увеличават случаите на заболели от грип и ОРЗ. Данните показват, че през седмицата 7-13 март в цялата страна са регистрирани 2914 такива случаи. Най-много от тях са в София-град - 697, спрямо 654 случая в предходната седмица. Във Варна са регистрирани 340 случая, а в Бургас 219, което е с 60 повече. Толкова в повече са и регистрираните в Сливен. Ръстът на тези болни на седмична база в Русе е 54, с 38 повече са в Перник, а в Стара Загора с 39. „Увеличава се броят на респираторните заболявания, които не са коронавирус, включително и на грип през последната седмица в Стара Загора“, каза за „Монитор“ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Стара Загора д-р Слави Славов. По негови думи най-честите оплаквания са с по-рязко начало - с по-висока температура, с кашлица, която се получава още в началото, хремa и болки в гърлото. От думите на председателя на Сдружението на общопрактикуващите в столицата д-р Георги Миндов стана ясно, че ръстът на заболелите пациенти с грип и ОРЗ е малко повече, но продължава да има и много с коронавирус. Самият той не е изненадан, че към момента тези пациенти се увеличават, тъй като времето е много студено.

Според него със затоплянето ще си отидат и вирусите.

„Обикновено през март намаляват случаите на грип, но сега се увеличават вдействителност“, обясни проф. Нели Корсун, която е завеждащ лабораторията „Грип и ОРЗ“ в НЦЗПБ. По думите й понякога има такива аномалии и даде за пример как миналата година един респираторен зимен вирус се активизирал чак през юни, след като е спаднала циркулацията на Sars-CoV-2.

„Може да се каже, че сега настъпва грипният вирус, защото вече отстъпва COVID-19”, каза още проф. Корсун. Според нея настъплението не е голямо, особено сравнявайки го с предни години, когато на сезон е имало по 600 случая. Много повече са грипно болните обаче в сравнение с миналата година, когато нямаше и един такъв болен. Според нея е възможно да продължат да нарастват регистрираните случаи на грип, но няма да се стигнат стойности както предишни години. Проф. Корсун обясни, че грипният вирус A(H3N2), по-известен като Камбоджа, е най-рисков за лицата над 65 години, както и децата.

„За този вирус характерно е, че причинява по-тежки заболявания.

В сезоните, когато той преобладава, има повишен брой хоспитализации

При него по-често се налага болнично лечение, затова и повечето проби при нас са от хоспиталзирани пациенти“, каза още завеждащ-лабораторията „Грип и ОРЗ“ в НЦЗПБ.

Междувременно от Министерството на здравеопазването напомнят, че спазването на основните противоепидемични мерки като носене на защитна маска за лице, честа хигиена на ръцете и спазването на физическа дистанция е ефективно както за предпазване от COVID-19, така и от други инфекции, предавани по въздушно-капков път като грип и ОРЗ.