0

З апочна възстановяването на храма „Свети Климент Охридски“ в Черепиш. Там е била интернирана семинария още през 1950 г. Началото на мащабното пресутройство беше болагословено от Врачанския митрополит Григорий.

Слово Епископът припомни в словото си, че това учебно заведение е част от паметта на Българската православна църква и в него са завършили стотици свещеници и архиереи на БПЦ. За съжаление, през последните десетилетия сградата на семинарията и храмът са били занемарени, а причини, които да затрудняват началото на тяхното съхраняване и възстановяване, винаги има. Затова според архиерея е важно да се постави началото и той благодари на инициаторите на това добро дело. Инициатива На този първи етап желанието на митрополита е да се разчисти вътрешността на храма и околното пространство, както и пътят до църквата, така че да стане възможен достъпът до нея, включително и за трактор, писа dveri.bg. За тези дейности се разчита на доброволен труд на завършилите от последните випуски на семинарията в Черепиш. Предстои откриването на дарителска сметка за каузата, на която ще могат да се дарят пари за дейностите от следващия етап.

Запустение Край Черепишкия манастир „Успение Богородично“ в годините между двете световни войни са построени сгради и храм към тях за духовно училище. В тях отначало се помещава Пастирско-богословският институт, а през 1944 г. там е евакуирана и Софийската семинария по време на бомбардировките над столицата. Тя остава в манастира до 1947 г., защото сградата й в София е заета първо от военна болница, а сетне и от командването на съветските военни части у нас. Докато през 1950 г. комунистическата власт окончателно отнема сградите на Софийската духовна семинария в столицата и премества слетите две семинарии - Софийска и Пловдивска - в Черепишкия манастир. Там те се намират до 1990 г., когато Софийската семинария се връща в София. Оттогава, вече повече от тридесет години, старите сгради в манастира, където получава образованието си голяма част от българския клир, е в запустение.