0

М инимум 2000 евро плащат мъжете, които подлежат на мобилизация, но не желаят да участват във военни действия и се спасяват като бежанци заедно с жените и децата от Украйна. Това разказаха пред „Телеграф“ спасяващите се през ферибота Орливка - Исакча, пристигащи на румънската граница. 

Бягащите са основно жени и деца, мъжете са малцина, а няма и възрастни хора. „Оставихме родителите си,  бабите и дядовците. Те няма как да пътуват. Има  много, които са инвалиди и е невъзможно, други пък отказват да напускат домовете си“, обясни пред „Телеграф“ Лариса, която се спасява от Одеса с 10-годишната си дъщеря и двете по-малки деца на нейна позната, която е предпочела да остане до мъжа си. 

Крум Стоев

„Сутринта, когато тръгнахме, ни бомбардираха. Страшно е, но не е като в Харков и Киев, където убиха много хора. Това знаем от наши близки. Комуникациите са  много  лоши, няма интернет, телефоните прекъсват“,  разказа още жената.

Други украинци пък обясниха, че имат проблем с парите. Те имат гривни (украинската парична единица), но никой не желае да им ги обмени. „Само тези, които имат евро, могат да са спокойни, но не всички имат. Просто банките не работят, от картите ни не може да се тегли“, коментира Марина.

Крум Стоев

Тя е заедно със съседката й, която бяга с 6-месечното си бебе. Тръгнали са към България. Избират страната ни заради близостта с езика, чувстват се по-добре в България отколкото Румъния, която им е по-чужда, обясняват украинците. 

На румънска територия са добре посрещнати. От Червения кръст и Румънската православна църква са организирали  разпределителен пункт при ферибота в Исакча. За дечицата, много от които са съвсем невръстни, са осигурени освен топли дрехи и играчки. Раздават се одеяла, шапки, шалове. Има чай, кафе, дори коняк за желаещите да се стоплят.

Крум Стоев

На паркинга при ферибота ги очакват с автобуси, леки коли и бусове. Мнозинството идва към България. Има много български автобуси, които ги превозват към хотели и места за настаняване у нас - не само Варна и Добрич, но и Бургас, Пловдив, Хасково, София и други градове. Пътуванията се организират от български доброволци, частни фирми, а също и с помощта на българската дипломация. 

Създадена е  организация от доброволци за осигуряване на транспорт на бежанците. Само за ден пункта при Исакча преминаха над 3000 души - предимно жени и деца. Надеждите на хората са, че  скоро ще могат да се приберат по домовете си. Има и отчаяни, които не вярват, че това изобщо някога ще се случи.

Крум Стоев

Много от тях са  пеша, тъй като в Украйна вече няма горива по бензиностанциите. Тези, които са успели с коли, директно зареждат на първата бензиностанция, където за щастие румънците приемат дори и гривни, чиято конвертируемост е с неясно бъдеще в тази ситуация. 

Приемни семейства поемат пътуващите без  родители

Деца от Украйна пътуват без родители и от Румъния им осигуряват приемни семейства, при които да се настанят, научи „Телеграф“. Децата са много малки и затова румънците са намерили и хора, говорещи руски или украински, които да им превеждат и да ги насочват за временно настаняване.

Не е ясно къде са родителите им и защо не са успели да тръгнат с тях. В Исакча  има изграден лагер от шатри за временен подслон и настаняване на бежанците. Те се разпределят по хотели и превозни средства към вътрешността на страната или отпътуват директно за България. Има много доброволци, които безвъзмездно предлагат превоз на хората в тежката ситуация.

Срещат се обаче и такива, които искат да печелят и предлагат свободни места в коли и микробуси срещу 100 - 200 евро на човек.

По темата работиха: ЗАХАРИ БЕЛЧЕВ, КРУМ СТОЕВ, Пратеници на Телеграф на украинско-румънската граница 

ЕКСКЛУЗИВНО ОТ РУМЪНСКО-УКРАИНСКАТА ГРАНИЦА: Посрещат бежанците с топла храна и дрехи (ГАЛЕРИЯ+ВИДЕО ОТ ПРАТЕНИЦИТЕ НИ)