0

С тотици каръци изгърмяха с розовия сертификат за антитела. Хората масово не са разбрали, че новият документ влиза в сила от четвъртък и направените по-рано изследвания не се признават.

Какво да направим тези, които, слушайки 40-минутната ви пресконференцията на 9 ноември, си направихме тестове на следващия ден - 10 ноември, за да бъде готов резултатът за 11 ноември, откогато влиза в сила заповедта? Нито веднъж за 40 минути не казахте: „Не си правете тестове преди 11 ноември - няма да важат“! Сега след 2 дни чакане по опашки, 3 часа изгубено време и платени 31 лв. имам една хартийка, която трябва да изхвърля в боклука“, пише един от изгърмелите нашенци във Фейсбук страницата на здравното министерство. Гневни от невалидността на направените по-рано тестове, хората настояват заповедта да бъде променена. Те недоумяват защо, след като сертификатът за антитела е с годност 3 месеца, трябва да се въвежда ограничението за валидност от 11 ноември.

Това обаче не е единственият проблем, който се появи след въвеждане на розовия сертификат. Проверка на „Телеграф“ установи, че една от големите лаборатории в страната все още няма връзка с Националната здравно-информационна система. Това обаче означава, че макар да предлагат въпросното изследване на IgG антитела, те не могат да издават документа. Така в четвъртък десетки мераклии да се сдобият с COVID паспорт за антитела бяха върнати от един от столичните филиали на лабораторията. „Чакам от един час с притеснението, че на същата тази опашка може да има и заразени, за да разбера накрая, че лабораторията ще издава сертификати, но най-рано от понеделник“, споделя млада жена, която чака на гишето, разбрала за проблема.

Други лаборатории обаче започнаха с изследването за антитела още вчера. Една от тях дори е въвела опция с изпращане на SMS. Цената на теста в различните градове варира между 24 и 32 лв. За целите на тестването се взема венозна кръв. Резултатът става най-късно до 48 часа. След това лабораторията изпраща данните към НЗИС, откъдето връщат Национален референтен номер. Той се предава на изследваното лице, което на свой ред трябва да влезе в his.bg, за да изтегли документа. Освен номера се изисква въвеждането на ЕГН и номер на лична карта. Розовият сертификат е валиден в срок от 90 дни и само в рамките на страната. Той обаче ще се признава и в училищата, потвърдиха от здравното министерство пред „Телеграф“. Ако дете има документ, показващ, че антителата му са над 150 BAU/ml, то ще бъде освободено от тестването за COVID-19, което се извършва на учениците два пъти седмично.

Алармират за проблем с доставките

Лабораториите не разполагат с достатъчен брой тестове за антитела с оглед на очаквания наплив на желаещи. Това заяви пред БНР д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите вериги лаборатории у нас. „Едно завишаване с 20% на текущото потребление в момента ще създаде проблем“, прогнозира той и предупреди, че е възможно забавяне в доставките на тестове предвид транспортната ситуация в Европа. Според Калъчев друг проблем е, че не достига персонал в лабораториите, който да поеме вземането на проби от всички желаещи. За сметка на това в страната има достатъчно машини, които да обработват пробите.