0

В балканското село Челопек край Враца, където е живяла Вазовата героиня Баба Илийца, вече всеки може да прочете откъси от родни и чужди класици, докато се разхожда по улиците. Табелите с цитати на български и световни автори са поставени на къщи, обществени сгради и магазини в първото българско село на книгата. Те са и на английски език, за да се четат от туристите. Съдържат кратки биографични данни за писателите и тяхното творчество.

На 30-те табели в Челопек има откъси от български класици и съвременни автори – Антон Дончев, Дамян Дамянов, Димитър Талев, Дора Габе, Елин Пелин, Елисавета Багряна, Емилиян Станев, Йордан Радичков, Йордан Йовков, Пейо Яворов, Иван Вазов, Христо Ботев, Георги Господинов, Мадлен Алгафари, Георги Бърдаров, Людмила Филипова, Катерина Хапсали и др. Сред чуждестранните творци и новатори са Екзюпери, Дан Браун, Джани Родари, Дж. К.

Инициатива

Инициативата е на сдружение „Книгини“. „Развитието и утвърждаването на първото в България село на книгата в национален и международен план е приоритет за нас. Тази цел ще постигнем чрез реализирането на различни инициативи в селото, с фокус върху възраждането на българските занаяти, традиции, любовта към книгите“, категорични са от сдружението.

Книга

„Поставянето на табелите е една от стъпките за създаване на целогодишен дух на село на книгата. Тук човек може да се пренесе в света на книгата и да усети нейния дух. Очакваме повишаване на интереса и увеличаване на туристите към село Челопек, към Северозападна България и в частност към Врачанския регион“, заявиха от сдружението.

Врачанското село Челопек бе провъзгласено за първото българско село на книгата през 2019 година от председателя на Международната организация на градовете на книгата – Гунел Утерстен.