0

Н ай-уродливите приватизационни сделки на прехода приключват по един начин – с драсната клечка. Или придобитото за жълти стотинки се оставя да рухне. Такава е и съдбата на бившия гараж на ЦК на БКП в столицата, който вече е сринат със земята.

На огромния терен, който в момента е покрит със строителни отпадъци, предстои да изникне жилищен комплекс и хотел. А в близост новодомците ще разчитат и на специално построена детска градина. Тя ще разцъфти на мястото на прочутия Птичи пазар, за който „Телеграф” писа преди няколко седмици – друг символ на крещяща безстопанственост в столицата и по-специално в този район.

Предистория

Срутеният вече гараж на ЦК на БКП има скандална предистория. На 29 юни 1998 г. тогавашният транспортен министър Вилхелм Краус (през 2000 г. той почина на 71 години – бел. ред.) обявява конкурс за приватизацията на гаража на ЦК на БКП - "Автотранссервиз". Обектът е атрактивен и апетитен – за продажба са обявени терен от 9580 кв. м, покрит гараж на 5 нива, административна сграда, работилница, бензиностанция, автопарк от стотина леки коли - лади, волги, чайки, микробуси, автобуси, камиони. И всичко това го прилапва тогавашният съпруг на бившия лидер на СДС Надежда Михайлова – Камен Михайлов. Абсолютен удар за човек, стартирал бизнеса си през 1991 г. с пицария.

Приватизационната сделка за гаража на ЦК на БКП му ляга като ушит по мярка костюм. Така Камен Михайлов се сдобива с 67% от всичките изброени благинки срещу 1 497 491 лева. За целта той се урежда с кредит за милион и нещо. А част от сумата е платена с компенсаторки. Инвестиционната програма към приватизационния договор пък е на обща стойност 140 хил. лева.

По модел, който спазват всички пишман приватизатори в най-новата ни демократична история, бившият съпруг на Хубавото Наде, както бе известна бившата министърка, е стриктен към поетите по договор задължения само в първата година, когато внася 40 000 лева. А после държавата има да взима. Но не си гони интереса, защо ли?!

В някакъв момент дължимата сума от неустойки набъбва до 810 782 лева. През 2004 г. Камен Михайлов продава дружеството на панамската компания „Стилекс Корп“. Същата година бившият премиер Иван Костов заявява следното: „Спомням си, че през 1997 година предложих всички членове на тогавашния НИС да излязат от собствеността и управлението на частни фирми. Впрочем единственото семейство, което не се съобрази с това, беше на Надежда Михайлова. Тя най-добре знае, че никога не съм одобрявал закупуването на гаража на ЦК на БКП“.

От днешна гледна точка можете да си представите колко ценен би бил въпросният гараж на 5 нива при сегашната криза за паркоместа в София! В допълнение – през 2008 г. австрийската компания ОМV отправя оферта за 30 млн. евро за него. Но интересът е друг. И на разчистения терен ще израсте грандиозен жилищен комплекс.

Призраци

В плачевно състояние днес е и друга знакова сграда от соца - любимата резиденция на бившия Първи в Банкя. През март хасиендата на Тодор Живков горя. И този палеж между другото напомня за една предстояща годишнина – на 26 август се навършват 32 години от палежа на бившия Партиен дом. Но там нещата се развиха благоприятно и сградата оцеля за паметта на поколенията. Докато някогашната резиденция на Тато в Банкя днес е обитавана от призраците на комунизма, сградата е с обгорена снага. Свърталище на наркомани и клошари, от което се носи воня на талази.

Първоначално постройката, чийто архитект е Павел Николов, е замислена като санаториум за заслужили дейци. Строежът стартира през 1973 г., а бившият Първи така се влюбва в мястото, че го превръща в своя резиденция, където, особено след смъртта на дъщеря му Людмила Живкова, прекарва много време в усамотение там.

След 10 ноември 1989 г. Тодор Живков e принуден да се раздели с любимата си резиденция Банкя, която първоначално е дадена на Българската асоциация за туризъм и отдих, а после прехвърлена на Столичния народен съвет. Година по-късно Столичният общински съвет основава дружеството „Софийски голф и кънтри клуб“ заедно с фондация „Масако Оя“. През 1992 г. въпреки намесата на МС под ръководството на Филип Димитров Общинският съвет на София дава 51% от имота на новоучреденото дружество ООД „Софийски голф и кънтри клуб“. В следващите няколко години японската милиардерка Масако Оя се настанява в резиденцията, като слага логото на дружеството над парадния вход, припомнят архивите. Така резиденцията, която днес тъне в разруха, е превърната в хотел. А през 1997 г. правителството на Иван Костов връща сградата на държавата и тя функционира като комплекс за отдих до 2009 г., когато минава под опеката на ДАНС с идеята да бъде ползвана като тренировъчен център. Това обаче продължава само година, след което резиденцията пак е поверена на Областна администрация – София. След този повратен момент се стига до днешното й плачевно състояние.

Море

И резиденция Перла - другото любимо място за почивка на Тодор Живков, но в Приморско, е място, което навява носталгия на старите социалисти. Но никой от тях не би отишъл там, за да види в какво се е превърнала. Пуснала кепенци през 1989 г., някогашната резиденция е в мухъл и плесен, собственост на дъщерна фирма на “Балкантурист”, чийто собственик бе покойният бизнесмен и президент на „Мултигруп“ Илия Павлов. Сделката за приватизацията на резиденцията е осъществена през декември 2001 г., когато туроператорската фирма на “Мултигруп” печели търга за продажбата на 57% от държавното дружество “Интертравълсървиз”, към което е зачислена правителствената резиденция Перла в Приморско. Цената на придобивката е 14.620 млн. лв.