0

Ч ервени връзки, дървени кончета и епоха без интернет могат да се видят по време на временната експозиция в Музея на София. Ако искате да влезете в машината на времето, може да го направите до 30 ноември. А постерите и фотосите припомнят връзването на пионерски връзки и асамблеята „Знаме на мира“. Идеята за тази изложба възникна спонтанно, разказа за „Телеграф“ главният уредник Теодора Мешекова, която е куратор на изложбата.

Във фондовете на музея вече са събрани артефакти от живота на столичани през епохата на социализма, включително и такива от живота на децата, която вече е нещо непознато за младото поколение. Но те са само част от изложените предмети. Другите са дарения от частни лица, а третата част ни предоставиха от НИМ, Българската национална филмотека, БАН, както и от наследниците на Вадим Лазаркевич  - руско-литовски емигрант, живял и творил в България от 1920 до смъртта си през 1963 г. и който ще остане в историята ни като най-добрия илюстратор на детски книги.

Без интернет

Изложбата ни връща в епохата без интернет и смартфони,  в която книгите са почти единственият източник на информация, контактите - реални, а игрите на открито са повече. Но това е и епоха на дефицит на стоки, свързани с детския бит, епоха, в която децата живеят в едно затворено общество, а информацията и контактите с външния свят са ограничени. Все пак, както се вижда от експозицията, Желязната завеса е пробита именно заради децата - френските книжки с комикси за кученцето Пифу и други забавни герои са били най-търсеното четиво сред подрастващите, особено от тези, изучаващи френски език.

Тоталитарно

Фотосите припомнят как децата и юношите в дома и семейството, в детската градина и училището, в извънкласните дейности и през свободното си време се възпитават под зоркия поглед на комунистическата партия и държавата. И как усмихнатите щастливи родители позират с рожбата си в ритуалните зали, в които гражданското именуване на детето е заменило Светото кръщение.  Подрастващите задължително членуват в масовите политически организации - чавдарската, Димитровската пионерска организация „Септемврийче“ и Димитровския комунистически младежки съюз - Комсомол. Текстове  в постерите припомнят забравените постулати на марксистко-ленинската философия, набивани в главите на децата от най- ранна възраст.