0

Щ е има ли таван на обезщетенията при пенсиониране? Предложението на народни представители от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) разбуни духовете. И срещна здрав отпор от страна на синдикатите. „Телеграф“ събра мнения „за“ и „против“, за да се разбере откъде идва конфликтът.

Около 20 милиона лева са раздадени за последните пет години на нови пенсионери само в „Ръководство въздушно движение" (РВД), изтъкват вносителите. През 2021 г. четирима души са „захлебили“ с около един милион. Грубо сметнато, това прави средно по около 250 000 лева на човек. Справката обаче показва, че в периода 2018-2022 г. са изплащани индивидуално на пенсионер и суми над 370 000 лв. по силата на формула в колективен трудов договор.

ВАЖНО! Скок на възрастта и трудовия стаж за пенсия

Има огромна диспропорция между обезщетенията в частния бизнес и държавните предприятия, смята бургаският предприемач Димитър Найденов от „Да, България”, който е един от вносителите. Според него тези обезщетения в този си вид позволяват легално да се „награждават“ трудоустроени на високи ръководни позиции в публични предприятия лица, които много често са свързани под една или друга форма с принципала – държавата или общината.

Стандарти

„Предлаганата горна граница, която е два пъти по-голяма от минимално предвидената в Кодекса на труда, не е малка за българските стандарти. В същото време тя ще ограничи възможността на определени лица да раздават безлимитно публични (държавни и общински) средства чрез спорни колективни или индивидуални трудови договори”, смята Найденов.

Той изтъква, че в МВР и съдебната система например е предвидена горна граница на обезщетенията. „Няма причина при трудовите правоотношения да няма подобни лимити и да се стига до ситуации, при които работниците и служителите да получават по-високи обезщетения дори от представените по-горе категории лица”, категоричен е Найденов.

Две комисии ще умуват над предложенията за промени в Закона за публичните предприятия. Водеща е Комисията по икономическа политика и иновации, но в обсъжданията ще участва и Комисията по труда, социалната и демографската политика. Именно до нея адресираха становището си от Конфедерацията на независимите синдикати в България. 

11 ГОДИНИ СЛЕД АТЕНТАТА: Златко Баретата се пенсионира!

От КНСБ възразяват, че не е възможно да се ограничава правото на колективно трудово договаряне чрез закон, още повече че то произтича от важни международноправни актове (конвенциите на Международната организация на труда), пренесени в българската конституция и в Кодекса на труда. 

Според КНСБ даденият с РВД пример е "особен" и не може въз основа на него да се предприема подобна поправка в законодателството. Според синдиката законопроектът е „красноречив пример за ограничителен и фискален подход, основан на изключение, а не на общата практика в страната. В тази посока са и действията по отнемане на дивидентите от държавните търговски дружества, фискален подход, който не се съобразява с общата картина на регулации“.

"Държавно предприятие "Ръководство въздушно движение“ (РВД) представлява много важна и специална структура, със строго определени и специфични цели и задачи, която не е търговско дружество", посочват от КНСБ.

От синдиката допълват, че безопасността на гражданското въздухоплаване и сигурността на полетите е основен приоритет на ЕС, за което се отделят съответните средства.

Борба

„Последните години винаги се води някаква борба за орязване на социалните придобивки, всяко едно от тия "възнаграждения" при пенсиониране и някакъв друг вид стимулиране на работещите има своя социален, икономически и житейски смисъл. Това е нелогично и е поредното орязване на социални придобивки“, смята и Атанас Кацарчев, главен икономист на КТ "Подкрепа".

„При мнозинството, което вносителите имат в парламента, ако приемат тази тъпотия, ще нарушат конвенции и Кодекса на труда. Но работата е там, че ако те ограничат обезщетенията, независимо с колко, това означава, че част от парите, които биха могли да вземат като обезщетение пенсионерите, ще отидат в печалбата. Да, хората се впечатляват какви големи пари са взели в РВД-то. Аз се питам обаче, защо не са взели големи пари в общинските фирми на ВиК, в пощите, защото тези фирми са на загуба“, коментира пред „Телеграф“ икономистът Мика Зайкова.

СТАРОСТ-НЕРАДОСТ: Ето в кой град взимат най ниски пенсии

Тя припомни, че народните представители гласуваха и за миналата, и за тази година, че печалбата на държавните и общинските предприятия се изземва и се вкарва във фонд за реконструкция на енергетиката. В рамките на тези пари ще бъде и тази част от обезщетенията, които не са платили на пенсионерите, коментира Зайкова. Ако държавата прилапа печалбата, най-сериозният проблем ще дойде от това, че въпросните фирми ще останат без пари за обновление, опасява се Зайкова.

Най-ощетени ще са ръководителите на полети

Като абсолютно невярно и крайно популистко определиха твърдението по отношение на РВД от Националния синдикат за аеронавигационно обслужване и Българската асоциация на ръководителите на полети. „В случай че бъдат намалени съответните обезщетения, те ще трябва да се заложат изначално в разходната рамка в по-малък размер и за никакъв допълнителен приход в бюджета не може да става въпрос“, твърдят оттам.

Даже напротив, това ще доведе до по-малък входящ паричен поток в държавата, изтъкват в становището си те. Работата на ръководителите на полети е определена като втора категория труд заради високите нива на стрес и отговорност. Именно там са и най-високите обезщетения при пенсиониране.