Т ефлонови наночастици от покритията върху картонените чаши, кутии за храна и хартия за печене задръстват телата ни. Екологичните опаковки може да се окажат много по-вредни за човека, отколкото пластмасите, които пък са опасни за природата. Това коментира Невена Петрова, зам.-директор на Център за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), по време на научна конференция „Силата на науката за безопасно бъдеще“. Неин домакин е българският контактен център на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) към ЦОРХВ.

Ядки

Нанотехнологиите в хранителната индустрия, афлатоксини в лешниковото брашно, амигдалин в кайсиевите ядки, фалшифициран мед, отгледано месо, пестициди в плодове и зеленчуци са малка част от проблемите, по които експертите са работили през изминалата година, съобщи директорът на ЦОРХВ Койчо Коев, който откри конференцията. Според Невена Петрова темата с тефлоновите частици е на дневен ред, след като се наложи пластмасовите опаковки да излязат от употреба, но сме свидетели на масово навлизане на хартиените. Оказва се, че те не са толкова безобидни, защото имат тефлоново покритие, което спира пропускливостта. Петрова обясни, че това са наночастици на тефлон, които бързо мигрират в храната и човешкия организъм, но той не може да ги изхвърли. „Те живеят стотици години и много повече от пластмасите, което може да се окаже опасно за хората“, предупреди Невена Петрова. Според нея тези опаковки могат да излязат от употреба не толкова със законодателни решения, а чрез обществен натиск, ако хората не ги използват. Вместо хартиени чаши може да се ползват порцеланови или собствени кутии за храна, даде пример тя.

Внос

Петрова предупреди, че анализите на ЦОРХВ показват, че от трети страни влизат плодове и зеленчуци с опасни и забранени пестициди в ЕС. Последният случай е бил с лук преди Великден. Най-много следи от опасни препарати се съдържат в подправките от Изток, предимно Индия, допълни тя. Според нея в последните години намаляват случаите на засечени нитрати в храните, но се увеличават на тези с опасни пестициди.