0

К атолиците в България се готвят да посрещнат Великден на 31 март. Идната седмица в храмовете у нас се изпълнява прелюбопитен ритуал, наречен Кръстният път. „Той се организира на Велики петък (29 март) в различните ни енории. Във всяка католическа църква ще има 14-те спирки на Господ Исус Христос към Голгота, пресъздадени чрез изображения, подобни на икони. Вярващите се спират пред всяка, като така символично извървяват края на земния път на Христос“, обясни монсеньор Страхил Каваленов, епископ на Никополска епархия. Тогава се пее и химнът от XIII век „Стабат матер“(Скръбна майката стоеше) в чест на Дева Мария – по една строфа при преминаване към всяка спирка от Страстите Христови. На финала вярващите „полагат“ Божия син в гроба.

Цветница

Преди Страстната седмица обаче католиците в България ще отбележат Цветница (Връбница) тази неделя (24 март). „Това е влизането на Господа в Йерусалим, т.е. празникът Връбница. Прави се освещаване на върбови клонки. В храмовете ни има  едно дълго четене на страданията Христови според евангелието на Марко“, обясни епископът. Както православните християни, и католиците после носят осветените клонки в домовете си под формата на венци за здраве.

По думите на монсеньор Каваленов повечето ритуали в това време от годината са свързани с Великия пост. В Западната църква той стартира доста рано – в средата на февруари с т.нар. Пепеляна сряда. „Името й идва от поръсването главите на вярващите с осветена, благословена пепел с думите „Помни, човече, че си прах и в прах ще се превърнеш“, сподели духовникът. 

Милостиня

Обясни още, че три са основните фундамента на поста. „Ние черпим вдъхновение от Евангелието. На първо място това е милостинята, добрите дела в полза на ближния. След това е молитвата и участието в богослуженията и въобще една по-голяма отвореност към Бога. И на трето място е телесното въздържание от неща, които ни отдалечават от Бога или които биха подтикнали християните към грях“, коментира католическият владика. Допълни, че въздържанието от месо е препоръчително особено в петъците, но как ще пости човек в този период било индивидуално.

Козунаци 

Относно кулинарната традиция и католиците месят козунаци и боядисват яйца. После ги носят в храма в кошнички, където се благославят от свещениците по времето на великденската литургия или вечерта преди това на пасхалното бдение, когато се пали и първата свещ, символ на Възкресението. 

Тази година католическият Великден ще настъпи цели 35 дни преди православния. „Догодина пък ще празнуваме заедно“, отбеляза с усмивка епископ Каваленов.