0

Н а 2 януари православната църква споменава в молитвите си папа Силвестър I (314-335) Името му идва от silva - латинската дума за гора, затова днес черпят Силвестър, Силвена, Силвана, Силвина, Силвия, Сребрен, Сребрина, Горан, Горица. Католическата църква почита светеца на 31 декември.

Предание

Неговото име е свързано със следното предание. Магьосникът Замврий убива вол, прошепвайки му името на някакъв езически бог, но Свети Силвестър с молитвите на Христова вяра възкресява живота на вола. Затова той се смята за покровител на животните и най-вече на воловете и биволите. В народната традиция празникът се нарича Карамановден, Волски празник, Риначовден. Свързан е с обичая да се чистят (ринат) оборите.

Дискретност

През нощта срещу празника момците, които са ходили да коледуват, обикалят домовете на тези стопани, които имат едър рогат добитък, и изриват торта от неизринатите от Коледа обори. Стопаните държат отключени портите, връзват кучетата, за да не лаят, когато дойдат риначите. Те вземат оставената за тях от стопаните в обора торба с пита, месо и вино и си отиват, без да се обадят. Докато риначите чистят, никой от стопаните не трябва да излиза навън и да се обажда, защото е на лошо. На следващия ден могат да бъдат поканени на гости, особено там, където има мома за женене. На трапезата не се слагат свинско месо и сланина, за да бъдат здрави животните.

Пешкир

Обичаите на празника имат подчертано сватбено-еротичен характер. Сред подаръците за риначите, момиче от къщата, в която ще ринат, може да постави специален подарък за любимия си, най-често пешкир. Отхвърлените и обидени ухажори понякога си отмъщават на момите, като вместо да чистят торта, добавят още. Това можело много да навреди на репутацията на девойката и затова бащата бързал "да изчисти срама" още преди да е съмнало.

Херкулес

Според етнолозите празникът води началото си от дълбоката древност. Той е пряк отглас на мита за един от подвизите на Херкулес - изчистването на Авгиевите обори. Според легендата Авгий, цар на Елида, гледал 500 бика, чийто огромен обор не бил чистен от 30 години. Херкулес отива при Авгий с предложение да ги изчисти само за един ден срещу една десета от животните. Авгий не вярвал, че това може да стане, и се съгласява. Херкулес пробива отвори от две противоположни страни на стената и пуска през тях водите на реките Алфей и Пеней. Царят не изпълнява уговорката си с Херкулес, вследствие на което той воюва с Авгий и го сваля от власт. И до днес изразът „авгиеви обори“ се употребява като символ на нещо крайно замърсено.