0

Г олемият скандал с незаконния крокодил в столичния кв. Ботунец провокира „Телеграф“ да провери колко екзотични животни отглеждаме в дома си.

Оказа се, че централизиран регистър няма и точният им брой е неизвестен. Само в София се отглеждат легално 3882 екзотични животни, казаха от РИОСВ-София. Във Варна пък за 20 години са регистрирани 9 крокодила. Реалният брой на животните, отглеждани в България, е поне 5 пъти по-голям. Точният брой на всички екземпляри е неизвестен, тъй като няма централизирана база данни и именно това пречи да се пресекат порочните схеми. Подобни регистри се поддържат от всяка РИОСВ. Във Варна например за 20 години са регистрирани 9 крокодила.

Защитени

От инспекцията посочиха, че към момента у нас са регистрирани следните видове животни: каймани, хамелеони, костенурки, зелена игуана, гекони, тарантули, питони, различни видове боа, скорпион, варани, различни видове анаконда, различни видове папагали, усойница, фазани, нанду, нилски крокодил, гущери, гърмяща змия, белоглав лешояд, черноврат лебед, червеногуша гъска, соколи, възхитително (синеглаво) треварче, мишелов, дърволази, мексиканска амбистома, домашна кукумявка, черношипа ветрушка (керкенез), жаби, уромастикс.

Застрашени са всички видове в приложенията на Конвенцията за търговия със застрашени видове, като в зависимост от степента са с различни режими на опазване. Освен това по Закона за биологичното разнообразие имаме защитени видове за страната, като те са само от нашата природа. В много случаи видове от българската природа са и в приложенията на конвенцията, и в Приложение 3 на ЗБР. Стана ясно още, че за тези екземпляри не се дължи данък.

Пазар

Проверка на „Телеграф“ установи, че законно може да се купи очилат крокодил за 700-800 лева, леопардова костенурка Babcocki за 350 лева, водните костенурки са на цена от 35-40 лева, синьоезичест сцинк – Halmahera, може да си вземем за 500 лева, различни видове кралски питони пък са на цени от 130 до 650 лв., гигантският горски скорпион може да ни излезе 60 лева. Търговецът ни уверява, че животните се продават с документи, за да не се стига до случай като в столичния квартал Ботунец, където в дупка беше открит и иззет нилски крокодил, чиито стопанин и до днес не може да представи документи, с които да докаже, че той е негов. Освен възможността за покупка онлайн търговецът разполага и с магазин, където могат да се видят екземплярите.

Регистрация

Екзотичните животни подлежат на регистрация по Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). Съгласно него собственикът трябва в 15-дневен срок от придобиването на екземпляра или в 40-дневен срок от получаване на поколение от видове да внесе в Регионалната инспекция по околната среда и водите заявление, в което посочва освен лични данни информация за екземпляра, вид и състояние - жив, мъртъв, част от екземпляр или продукт; адрес на отглеждане и по какъв начин го е придобил - внесен, закупен, разменен, дарен, размножен на затворено, намерен. Към заявлението и в зависимост от случая трябва да се приложат оригинални документи, указващи законния произход на екземпляра: оригинален валиден сертификат за екземплярите, издаден на името на продавача и документ за продажбата на екземпляра; копие от разрешително по CITES за износ или сертификат за реекспорт, издадени от трета държава; фактура; оригинал на разрешително или друг документ за улавяне или убиване на екземпляра от природата, предвиден в нормативен акт и доказващ законността на придобиването му; информация за начина на маркиране на екземпляра и номера на маркировката и номер на регистрирана дейност.

Сигнали

До този момент на годината в РИОСВ-София са постъпили 5 сигнала за незаконно отглеждане на животни, сред които са папагал Жако, различни защитени видове птици и нилски крокодил, за който „Телеграф“ неколкократно разказа. След извършените проверки на място обаче се установило, че в посочените в сигналите екземпляри няма такива, които се отнасят за застрашени видове. Това е и причината все още да няма наложени глоби.

Бум на черния пазар на защитени видове

Бум на черния пазар за екзотични животни у нас. Очаквано сделките се извършват в интернет, където има създадени специални затворени групи. „Телеграф“ се натъкна на една от многото - „Екзотични животни в България“, където се публикуват обяви, а продавачите – частни лица, най-често се свързват в личен разговор. В една от последните публикации мъж пита откъде може да си купи маймуна капуцин. Публичен отговор няма, но няма съмнение, че ако има продавач, то контактът вече е осъществен. В сайт за обяви се натъкваме на оферта за сухоземна костенурка - Yellow Chelonoidis denticulata, продават я за 350 лева. В описанието се акцентира, че видът е много рядък, но никъде не се посочва, че се продава с документи. Отново в същия сайт се продава леопардова костенурка - Stigmochelys pardalis, за 190 и 380 лева, подобна, но легално продавана в магазин, е 350 лева. Продавач на капуцин иска 800 евро, а за мармозетка - 600 евро, въпреки че отглеждането им в домашни условия е забранено. Разговорът от интернет веднага преминава на вайбър или whatsapp, а плащането става през онлайн платформи. Дори има обяви, където контакт директно се осъществява в whatsapp, в краен случай и по имейл.

Държавата отнема Кроко от стопанина му

Отнемат в полза на държавата крокодила, който беше открит в дупка в столичния квартал Ботунец. От РИОСВ-София обясниха, че причина за това решение е, че стопанинът на хищника не е предоставил документи в законно установения десетдневен срок. Така реално се оказва, че той го е отглеждал без документи и това дава право на властите да задействат процедурата по отнемане на хищника в полза на държавата. Освен без документи животното се отглеждаше и в неподходящи условия, а също така му е била и връзвана устата със свински опашки. От 7 август Кроко е в столичния зоопарк, където седмица по-късно започна да се храни. Предстоят да му се направят изследвания, за да се установи какво е реалното му здравословно състояние.