0

В исоките такси за банкови сейфове гълтат голяма част от печалбата от златото, което се съхранява в тях с цел инвестиция. Това коментира финансовият анализатор Десислава Николова пред „Телеграф“. Ако имаш инвестиционно злато, трябва да го съхраняваш. Доходността може да нараства, но нарастват и таксите, заяви Николова.

Заради високите тарифи много хора се отказват да инвестират в кюлчета, защото няма къде да ги съхраняват. Банките искат 660 лева на година, за да ползваме каса, като имаме право да я отваряме само три пъти на месец, показа проучване на „Телеграф“ в няколко трезора. Нарастват разходите за съхранение за инвестиционни монети и скъпоценности, допълни Николова.

Тарифи

Тарифите във всички банки, за да наемем сейф, зависят от неговите размери. Колкото е по-голям, толкова и таксата е по-висока. Цената варира и според това колко време ще ползваме сейфа. За каса с размери 12/35/40 см за един месец трябва да платим 70 лв., за три месеца – 130 лв., за половин година – 220 лв., а за година – 360 лв., за среден размер сейф ще ни искат 110-120 лв. за месец, 170 лв.-190 за три, 320-360 лв. за шест и 560-600 лв. за 12 месеца. Най-големите, които са с размери над 36/35/40 см, излизат 150 лв. за месец, 210 лв. за три месеца, 400 лв. за половин година и 660 лв. за цяла. Малко по-евтини са касетките за съхранение на ценности в обществения трезор на Българската народна банка. Там обаче тарифите се изчисляват за година и започват от 163 лв. за най-малките. Наемът на възможно най-голям сейф в централния трезор е 571 лв. за 12 месеца.

Условия

Сред условията да си оставим ценностите в каса на банка е да се съобразим с контрола на достъп. Повечето трезори имат ограничение на броя пъти, в които имаме достъп до инвестиционните си пакети. Обикновено имаме право на три посещения в рамките на един месец. Ако искаме да ги увеличим, дължим допълнителни такси. Други обявяват неограничен достъп, но за сметка на по-висока тарифа. За да наемете сейф, трябва да предоставите документ за самоличност, като право да го отваряте има само един човек. За достъп до друг член на семейството например това трябва да се уреди документално, обясниха банкови служители. Обикновено вложените в сейфа вещи са без обявена стойност и съдържание.

Тенденция

По думите на финансови експерти тенденция е трезорите да вдигат тарифите си за различните услуги. „По принцип банките постоянно актуализират своите тарифи. На практика дори когато държиш каквото и да е, това си е разход за теб“, коментира Десислава Николова. Именно това отказва в последния месец много хора да инвестират парите си в злато, сребро или диаманти. „Имах идея да си купя инвестиционно злато, защото имаше добри цени за продажба, но се отказах, когато разбрах какви такси трябва да плащам на банката, за да ми го съхранява. А вкъщи е немислимо да държа кюлчета“, коментира читател на „Телеграф“ от столичния квартал „Света Троица“.

Солени глоби за загубен ключ

Солени глоби, които тръгват от 500 лв. за загубен ключ, искат банките, оплакаха се читатели на „Телеграф“. Банкови служители от София коментираха, че едно от най-важните неща, когато си наемаме касичка в трезор, е да внимаваме къде съхраняваме ключа. Някои финансови институции взимат предварителен депозит, който не се връща на клиента, ако ключът се загуби или повреди. Санкциите, ако го загубим, вървят около 600 лв. „Толкова ми поискаха в една от големите банки у нас, защото загубих ключа. Нямах парите, за да платя веднага и нямаше как да закрия касата под наем. Затова се принудих да удължа срока за ползването с още една година, разказа пред „Телеграф“ потребител от София.

Бурканбанк за 70 лв.

Бурканбанк се връща със 70 лв. инвестиция, установи проверка на „Телеграф“. Много хора вече предпочитат да си купят личен сейф, вместо да плащат наем за този в банката, разказаха от магазин за огнеупорни каси в столицата. Цените на малките сейфове тръгват от 70 лв. Става дума за малки чекмеджета, в които обикновено се държат монети и документи. Средно големите са по 150-200 лв. Подходящи са за кюлчета от ценни метали, както и за оръжие. Разполагат с механизъм за специално отваряне с код. По-скъпите са по 500 лв. Изработени са от закалена стомана и имат специален сертификат за качество. Обикновено се монтират на стената или под за по-голяма сигурност, като за целта производителите им оставят специални отвори. Има и сейфове по 700 лв., които обаче са с огромни размери и обикновено се ползват за голям набор от документи и от фирми.