0

У ченици между пети и осми клас, които се интересуват от птици, могат да демонстрират знанията си в Националната олимпиада по орнитология 2024 г.

Записването за нея е до 12 април на платформата Kyoso, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), които са организатори на събитието.

Целта на олимпиадата е да събуди у учениците интерес към света на птиците и отговорност към тяхното опазване, посочиха организаторите. 

Олимпиадата се организира в два кръга, като участието е безплатно, посочиха от БДЗП. Първият кръг ще се проведе на 13 април от 10,00 до 18,00 ч. в рамките на 60 минути в удобно за участниците време.

Присъствено

За участие във втория кръг ще бъдат допуснати първите 20 ученици, показали най-добър резултат от първия кръг. Вторият модул ще се проведе присъствено. Организаторите уточниха, че за победителите от финалния кръг ще има специални награди, подкрепящи интереса към орнитологията.

Тазгодишното издание на олимпиадата по орнитология се организира в рамките на проект „Зеленият пояс на Югоизточна България“, финансиран по програма „Застрашени ландшафти“ на Инициативата за опазване на Кеймбридж, информират от БДЗП. 

Международният ден на птиците се чества всяка година. Той се отбелязва от 1906 г. по силата на Конвенцията за защита на редките птици. 

Лешояди

Междувременно волиерата в адапционния център в Източните Родопи бе основно почистена и дезинфектирана, а тревата - окосена. „Тествахме функционирането на видеонаблюдението и системите за предпазване от хищници. През следващата седмица „Училището за лешояди“ ще приеме своя випуск 2024 от седем млади египетски лешояда“, похвалиха се от БДЗП. Младите птици ще прекарат над два месеца в адаптация и обучение, за да се подготвят за живот в дивата природа.

Част от египетските лешояди във волиерата са дарени от европейски зоопаркове с цел подпомагане на застрашената популация на вида в България, а друга част са малки, излюпени в Източните Родопи през миналата година, които са били спасени от гнездата и са доотгледани в Спасителния център за диви животни на "Зелени Балкани".