0

М естната власт поиска повече пари от държавата, за да може да отговори на очакванията на хората. Те ще бъдат вложени в подобряване на инфраструктурата, изграждане на канализация и подобряване на бизнес климата, което според кметовете ще върне младите хора по родните им места. Проблемите си те изложиха по време на събитие, организирано от Националното сдружение на общините в Република България, което събра градоначалници от страната в началото на мандата им. „За разлика от миналата година сега в краткосрочен план имаме сравнителна стабилност от бюджетна гледна точка. Имаме яснота и за инфраструктурни общински проекти в размер на близо 2 милиарда лева. Този път те са заложени поименно в държавния бюджет, ресурсът е осигурен, от нас остава да се мобилизираме и през 2024 година да имаме активен строителен сезон“, заяви председателят на УС на НСОРБ и кмет на община Велико Търново Даниел Панов. 

Власт    

От трибуната председателят на парламента Росен Желязков, който чу проблемите им, заяви, че изтеклият мандат 2019-2023 е бил труден както на местно ниво, така и на национално заради политическата нестабилност, кризите, пандемията, войната, инфлацията и поредицата от избори. Според него няма гаранции, че новият мандат ще е безоблачен. “Мандатът на кметовете и на общинските съветници е гарантиран от конституцията и не зависи от политическите турбуленции”, каза той и подчерта, че това е пример за устойчивост. Той коментира, че щом в момента в конституцията не се предлагат промени в института на местното самоуправление, това показа, че това е устойчив конституционен модел. Желязков подчерта важността на ролята на консолидираните усилия на кметовете, общинските съветници и на НСОРБ. 

Председателят на НС заяви, че в проекта на бюджета има възможност да се коригират проектите на общините до март 2024 г. По този начин, ако бъде получено финансиране от алтернативен източник, средствата могат да се преразпределят към други проекти. Желязков изрази надежда, че между първо и второ четене ще бъде намерено решение за тревогите за справедливото разпределение на ресурса и подчерта, че приемането на финансовата рамка ще се случи преди Коледа. Желязков коментира, че е нормално гласуването му да е съпътствано със спорове, защото става дума за политики и публичен ресурс. По отношение на финансовата децентрализация на общините той каза, че темата предстои да се обсъжда. Желязков посочи, че е важен дебатът и за по-доброто управление на кризи, бедствия и аварии, и подчерта, че българите очакват реални и работещи решения.