0

- Г-жо Зайкова, оптимист ли сте за съставянето на правителство, като имате предвид и кризата, която наблюдавахме около избирането на председател на Народното събрание?

- Формирането на кабинет е мисия невъзможна към момента. Но без правителство, ситуацията е изключително тежка. Чухте и от финансовия министър г-жа Росица Велкова плашещите данни за дефицита, за дълговете, които трябва да се теглят. А имайте предвид, че вече дори няма кой да ни отпусне заем - бедна страна в тежка политическа криза. Също така без съставянето на комисии не може да се вземат никакви решения и да се приемат закони. Но не съм оптимист за правителство, не знам как ще се случи. Нещо повече направи ми впечатление, че когато изслушваха финансовия министър в парламента във вторник, въпросите към г-жа Велкова бяха по-скоро политически. Формираха се два лагера - ГЕРБ, ДПС и донякъде колегите от „Български възход“ държаха една позиция, докато БСП, „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ имаха диаметрално противоположна. Най-неприятното е, че всеки се опитваше да докаже, че е прав, а всъщност никой не е. За да ви докажа това, ще ви дам пример. Чухте как целият български народ беше успокоен, че няма проблем, че се нарушават фискалните правила, защото всички държави го правели. Било практика и в еврозоната, където всички имат висок дефицит и дългове. И това наистина е така. Италия има 152% дълг към БВП, Гърция - 189%. Няма държава, с изключение на Люксембург, България и Словения, които да имат дълг в границите на 60-те процента. Но има нещо друго - че ние сме най-бедната държава, идва рецесия, ще влезем в стагфлация. Германия също влиза в рецесия, само че тяхната икономика не може да се сравнява с нашата. По време на изслушването на г-жа Велкова се спореше дълго и дали ръстът на БВП е 1,6%, както е записала г-жа Велкова, или 6,5%, както твърди Кристалина Георгиева. Но Велкова е права, защото МВФ дава оптимистични цифри дори за инфлацията. А инфлацията няма да намалее нито през 2023 година, нито през 2024-та. Така че твърденията за 6,4% годишна инфлация, както е записала Велкова, е твърде оптимистично.

- Беше казано обаче, че сме в пика на инфлацията и би трябвало да започне да намалява. Не е ли така?

- Не, това няма да стане. Инфлацията няма да намалява, защото инвестициите навсякъде са нулеви. Ние спестяваме от капиталовите разходи, които са единствените възможни инвестиции. Тепърва ще дойдат някакви по европрограми, евентуално и по Плана за възстановяване и устойчивост. Но най-важното е, че инфлацията няма да намалее, защото суровините се намират зад желязната завеса - в Русия и Украйна. Те са житниците на света. Русия притежава леките и тежките метали, химикалите, торовете. В Европа ги има, но не става въпрос само за газ и петрол. Става дума за суровини, които са в основата на производства. И тъй като наблизо до нас се води война, събирането на суровини е изключително трудно. Това означава и че инфлацията ще расте. Цената им ще се увеличава. Много от металопреработващите предприятия в Германия дори затварят и се изнасят от страната на неутрални територии, защото нямат суровини. А когато са дефицит, цената се вдига. Така че газ и петрол са само част от това, което ни трябва, за да съществуваме. Ако продължаваме в тази конфронтационна среда, след години Европа ще се превърне в една аграрна територия понеже няма да има суровини за производство. Виждате какво става в Италия, където няма суровини и страната е потънала в кредити. А тя е третата силна икономика, да не говорим за Гърция и за това, което се случва във Великобритания, където ръстът на инфлацията е вече двуцифрен. Така че за да се намали инфлацията, трябва да поевтинеят суровините, от които произвеждаме. 

- Тоест очакваме скок следващите две години?

- И то много сериозен. Имайте предвид, че най-страшното не е размерът на дефицита и размерът на заемите, които вземаме, а че няма кой да ни ги даде на бедна България или ако има, ще са на катастрофални лихви. Ние сме на нивото на икономиката от 50-те години на миналия век. 

- На прага на рецесия ли сме?

- Ние сме на прага на стагфлация, което е комбинация от инфлация и стагнация. Цяла Европа влиза в рецесия. А 67% от нашия стокообмен е с Германия, където ситуацията е зле. Лошото е, че целият свят върви в тази посока. Вземете за пример дори Китай, който е мощна икономика. Там има ръст, но и той върви надолу. Най-фалиралата държава, ако няма война, е САЩ. А ние разчитаме на американците. В момента сме в много сериозна световна криза.

- Имате ли притеснения, че разглеждането на бюджета в парламента може да се превърне в предизборно тържище за наддаване, както заяви и президентът Радев?
- Единствената ми надежда е, ако приемат вариант за продължение на бюджета за 2022 година. Ако обаче се прави нов бюджет, той ще е предизборен и ще започне наддаване. Ще дам пример с пенсионерите. Предвижда се 12% увеличение по швейцарското правило от 1 юли. Там е въпросът, че „Продължаваме промяната“ говори за 20% ръст. И ще започне наддаване, а дефицитът в осигурителната система е висок. Ние и в момента се храним от данъците на младите и се използват за по-сериозни политики като образование. А там са необходими спешни мерки. 1,3 млрд. лева бяха парите, които трябваше да се надградят, за да има увеличение на пенсиите от 10% от 1 юли и другото от 1 октомври, което дори хората с малки пенсии не разбраха. А следващата година това ще се плаща целогодишно и ще означава разход от 4,5 млрд. лева. Синдикатите са прави, че не може работещ човек с минимална заплата да получава в джоба си чисто 530 лева. Как се гледат деца с такива пари, при условие че са нужни 2375 лева на човек за издръжка. 640 000 души у нас официално получават минимална работна заплата. 75% от българите пък не могат да си плащат сметките според изследване на ООН. При тази бедност не могат дори да подпомогнат хората, които наистина имат нужда. В същото време се раздават пари на калпак. 92% от фирмите у нас са малки и средни и те също имат нужда от подкрепа. Ситуацията е изключително тежка.

- Как ви изглежда този парламент, видяхте и кризата около избора на председател? Досега не сме били свидетели на подобно нещо.
- Никога не е имало подобно нещо. Затова в социалните мрежи се появиха и толкова шеги с онова прословуто кученце, което беше пред Народното събрание. Имаше вицове, в които го питат дали иска то да стане председател на парламента, но отказва. Не различавам никого от тези 240 души, ще ги питам, като отидат на изборите, как ще заявят на хората да гласуват за тях, при условие че предизвикаха такива кризи. Дали на миналите избори активността е била 39% или по-малко, нямам представа. Но на следващите, ако са скоро, и 1 милион души няма да гласуват. Народът е отвратен. Никой не мисли за обикновените хора. Четири пъти в годината на народните представители им се увеличават заплатите, отделно получават 2/3 от сумата им да си наемат нещатен сътрудник. Ако проверите, ще видите, че само 25 души от ГЕРБ, 11 от „Продължаваме промяната“ и десетина от БСП имаха такива. 15% е заплащането на депутатите за участие в комисия, а 35% получава председател. Да не говорим за другите екстри, и всичко това на фона на бедността.

Това е тя:

Мика Зайкова завършва Минно-геоложкия институт, а после и Икономическия институт „Карл Маркс“ (днес УНСС).

От 1964 до 1967 г. работи в ТЕЦ „Марица-изток“ като инженер.

Между 1967 и 1981 г. е проектант в ИПП „Заводпроект“.

От 1981 до 1989 г. е експерт в Комитета по химия и металургия.

През периода 1989 – 1994 г. е началник-управление в Комитета по промишлеността.

От 1994 до 2017 г. е икономически съветник на президента на Конфедерацията на труда „Подкрепа“.

На два пъти е депутат от ИТН след изборите през април 2021 г. и през юли 2021 г.