0

Р азузнаванията на най-големите държави все още издирват златото на либийския лидер Муамар Кадафи, оценявано на над 100 млрд. долара. Насред големите играчи обаче има и един българин, експерт по темата. Това е журналистът писател Оги Бойчев, работил 25 години в Би Би Си. Наскоро той издаде интригуващ роман по темата, озаглавен „Кюлчета: Мистерията на златото на Кадафи“. В политическия трилър българинът умело е вплел фикцията и реалността, разпалвайки апетита на всички ловци на съкровища по света.

Под прикритие

68-годишният Бойчев живее сега в град Челтнъм, Великобритания. Той прекарва четвърт век в отразяване на международни конфликти. Често му се налага да пътува с опасни задачи, в които понякога е под прикритие. Докато отразява като военен кореспондент цветната революция в Либия, влиза в дирите на съкровището на либийския диктатор, наричан заради своя нрав и жестокост Бясното куче.      

Нашенецът си спомня, че работата го отвела там още преди Арабската пролет. Споделя, че това, което му направило впечатление, е, че в тази африканска страна липсвали издайническите признаци на лукса и разкоша, лесно забележими в богатите на петрол държави от Персийския залив. „Ако отидете в Кувейт, Дубай или друга богата на петрол държава, можете да видите блестящи масивни небостъргачи, търговски центрове, инфраструктура, но не и в Либия, където Кадафи беше на власт в продължение на 42 години и печелеше петродолари, понякога на изнудващо високи цени... Изглеждаше като много бедна страна от третия свят. Кадафи обеща къща за всяко либийско семейство и започна да ги строи през 80-те и 90-те години на миналия век, но когато шофирате от Тунис до Триполи, минавате през тези призрачни имоти с полузавършени къщи, в които никой не живее“, обяснява Бойчев пред онлайн медия в графство Глостършър (gloucestershirelive.co.uk).

Проекти

Така нашенецът започва да се пита къде тогава са отишли всичките долари на Джамахирията. Въпреки че докато е на власт либийският лидер шумно рекламира и някои доста амбициозни инфраструктурни проекти, сметката пак не излизала. 

„Да, Кадафи имаше някои проекти като големия проект за изкуствена река и тунели под пустинята Сахара за изпомпване на вода от ледниковата епоха към крайбрежните райони.“

Либийската армия също била на ниво „шега“. В същото време Кадафи подкрепя ИРА и антизападни групировки, но това далеч не би могло да коства цялото му богатство, което мистериозно изчезва след войната в Либия. Оги Бойчев разказва още, че Кадафи е бил обсебен от кюлчетата, поради което превръщал повечето от държавните активи в злато. Според някои източници имал около 140 тона.

Лондонско сити

През 2012 г. Бойчев напуска Би Би Си. Той обаче е обсебен от темата и започва да работи сам. Така се добира до ценна информация от търговци на злато в Лондонското сити. Оказва се, че по времето на режима в Либия са извършени голямо количество транзакции с тези кюлчета, но къде са те физически така и не станало ясно. Според Бойчев ако някой знае къде е съкровището на Кадафи, то това е един от синовете му - Сейф ал-Ислам. Той е арестуван след падането на режима на баща му. Тогава обаче става нещо мътно - изправен на съд от племе, враждебно на Кадафи в западната част на Либия, осъден на смърт, след което по чудо е освободен и изчезва. „Всички доказателства сочат, че той контролира богатството на баща си“, подозира писателят Оги Бойчев.