0

Р азговорът по същество за съдбата на министрите от кабинета „Денков” започна между премиера, вицепремиера и партийните лидери. Обсъждането на работата на министрите обаче предстои. 

„Разговорите по същество ще започнат с принципите, по които ще бъде осъществена ротацията”, заяви в кулоарите на парламента министър-председателят. „Един е подходът, по който някой може да иска да се смени половината кабинет, съвсем друг е подходът, който аз смятам за правилен – да се сменя само там, където има сериозна необходимост”, допълни той. 

„Три са факторите, които ще бъдат взети предвид при ротацията. Най-напред резултатите от работата на всеки един министър. Ние имаме ясно разписана програма, с мерки, законодателни промени и реформи. Всеки един министър ще получи оценка за работата си”, подчерта и Мария Габриел.  

Според премиера изпълнението на управленската програма изисква човек да може да започне от първия ден буквално, а ако дойде нов – ще му трябва време за адаптиране. Дискусията ще бъде първо между Денков и Габриел. Министър-председателят благодари на Борисов, че публично също е изразил тази теза. След първоначалния разговор между Денков и Габриел двамата ще отидат при политическите лидери, за да ги убедят, че това е най-правилният подход.

„От мен няма да чуете нищо за имена на министри, които трябва да се сменят”, заяви още Денков. 

„На мен много би ми се искало да запазим устойчивост, да имаме един екип, екип „България”, както обичам да казвам. Не мисля да говоря за козметични промени или каквито и да е било”, посочи Габриел. 

Министър-председателят отказа да коментира колко министри е възможно да бъдат сменени. Той даде добра оценка на министъра на отбраната Тодор Тагарев, както и на здравния Христо Хинков, който сам обяви, че не желае да остане на поста си след ротацията. 

„Ще започна с министър Тагарев. Абсолютно несериозно е това, че някой чиновник, който даже си каза, че е сбъркал, да бъде основание за смяна на министър, изпълняващ толкова важни за държавата функции и задачи. Безспорно се справя доста добре с тях”, изтъкна той.  Думите му са в коментар на скандала с Министерството на отбраната и депутати, които не получиха покани да присъстват на Богоявленския водосвет.

По отношение на здравния министър Денков каза, че случаят показва на колко натиск от различни страни са подложени министрите. „Хинков свърши доста работа, по някои задачи има доста забавяне, но трябва да се види дали има обективни причини за това”, каза Денков. Той даде пример с изграждането на детска болница. „Различните участници в процеса имаха различни представи за това как трябва да изглежда тази болница. Затова беше изключително важно да се намери обективна организация, която да може да направи преглед, да състави концепция,а ние да сме сигурни, че тя не е въпрос на някакво лобиране, а на достатъчно сериозен анализ от каква нужда има точно тази болница”, каза премиерът.

Едва след разговорите между Николай Денков и Мария Габриел в подготовката на ротацията ще се включат и партиите, подкрепящи кабинета.

„Идеята Асен Василев да бъде включен като вицепремиер дойде от ГЕРБ, каза Денков. „Винаги съм казвал, че това е възможен вариант и ако той бъде поставен на масата от тях, ние няма да възразим”, допълни той. 

Денков поясни още, че е нормално да бъде направен преглед на работата на заместник-министри и областни управители и не се изключва смяна на тези постове.

Междувременно, министрите в кабинета „Денков” чакат решението за постовете си. 

„Ако лидерите на партиите, премиерът и вицепремиерът сметнат, че трябва да остана, аз съм готов да продължа работата си”, заяви вътрешният министър Калин Стоянов.  „Нямам някакви притеснения. Работя си прагматично и фокусирано, както винаги”, подчерта и министърът на туризма Зарица Динкова. „Ако аз продължа да бъда министър на образованието, ще продължим със същия темп”, категоричен е и образователният министър Галин Цоков. 

В предварителните планове беше разписано освен вицепремиер Николай Денков, да бъде и образователен министър след ротацията, писа NOVA.