0

М ащабен проект предвижда древният храм на Орфей в момчилградското село Татул да бъде реставриран и консервиран. Той ще бъде финансиран от общината, като целта е мястото да привлича повече туристи. Това разказа пред „Телеграф“ археологът проф. Николай Овчаров.

Светилището се нуждае от ново покритие. Ще бъде изграден и посетителски център с интерактивна експозиция, която ще разказва историята на храма.

„Оказа се, че другата година трябва да подновим разкопките на това място, защото сезонът закъсня и не успяхме да разкрием всичко. Поради липса на държавно финансиране работихме само с девет души“, обясни проф. Овчаров. По думите му тази година Татул е посетен от около 25 хиляди туристи, но още не може да се сравнява с Перперикон.

Това лято разкопките на светилището бяха подновени след 15-годишно прекъсване по молба на община Момчилград. Археолозите разкриха два храма.

Вила

„Така загадката около хилядолетната история на светилището при Татул е окончателно разкрита“, обясни проф. Овчаров. Той уточни, че след римско завоевание през първите векове на новата ера древният архитектурен ансамбъл е бил превърнат в светска вила. На съседен хълм обаче е бил построен монументален храм. Всъщност основната част на светилището на Татул е разкрита при мащабни разкопки през 2004-2007 година. Според проф. Овчаров при предишните проучвания е била потвърдена хипотезата на учените Иван Венедиков и Александър Фол, че става дума за храма на легендарния певец Орфей.

Изненади

“През римската и византийската епоха монументалният архитектурен комплекс е превърнат в аристократична укрепена вила. В края на XI-началото на XII в. тя е била собственост на Георги Палеолог. Така че ни липсваше точно християнската църква, за която имаше предположения, че е там. В действителност я открихме. Тя е пряко свързана със светилището, ходът е към него“, обясни археологът. Той разказа, че с това обаче изненадите им по време на разкопките не са свършили. Слизайки на дълбочина, под църквата се натъкнали на друга сграда - с голям хол. Оказало се, че това е римско светилище от 3-4 век.

Средновековната църква вече може да се разгледа и от височина, тъй като е снимана с дрон.