1

Р одители отвлякоха 13 деца от България. Осем от похищенията са станали миналата година, а пет - тази. Последният случай е на украинка с право на постоянно пребиваване у нас, която взела детето си и потънала вдън-земя.

Това казаха от МВР пред „Телеграф“. „Случаите се работят приоритетно в координация с партньорските служби и Интерпол. Работно ги наричаме „родителски отвличания“, но терминът е за безследно изчезнали деца“, обясниха полицаи от сектор „Издирване“ в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП), които се занимават с тези казуси. Те са най-чувствителни, тъй като засягат малолетни и непълнолетни деца, а често стават и обект на престъпления.

Заплитане

По родителските отвличания работят няколко служби у нас - първи получават сигнал районните управления по местоживеене, а ако има данни, че майката или бащата са заминали в чужбина, следва и намесата на дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ в МВР. По всичките 13 случая на похитени хлапета от м.г. досега дирекцията е влязла в координация с чуждите партньори, показа проверката на „Телеграф“. Последният случай е бил през август. Тогава от Англия е получен сигнал у нас, че украинска майка е похитила детето си, а е живеела постоянно в България. До момента няма резултат в издирването й. „Почти всички случаи са на родители в развод или фактическа раздяла. Някои от тях извеждат синовете и дъщерите си с нотариално заверени документи, а после отказват да се приберат и да ги върнат, като отнемат правото на другия родител за свиждания. Ако се установи в коя държава са, местните социални служби се задействат и започват и съдебни процедури“, обясниха от МВР. При подобни казуси България вече е само на уведомителен режим. Има обаче и случаи на избягали жени с децата им, след като мъжът ги е пребивал или карал да проституират.  

Престъпление

Най-чувствителни са случаите на изчезнали деца, при които има оперативна информация, че може да са станали обект на убийство, изнасилване или друг вид тормоз. „Един от най-драматичните ми случаи е с момче от софийско село. То беше изчезнало и го издирвахме навсякъде. Имаше подозрение, че е убито, затова работихме със сектор „Убийства“. Открихме го 6-7 месеца по-късно убито в една ливада в „Люлин“, разказа пред „Телеграф“ бившият шеф на сектор „Издирване“ в СДВР Бисер Велков. По думите му повечето случаи, свързани с малолетни и непълнолетни, са тежки. „След приключването на всеки от тях затваряш папката и за да се съхраниш психически, тръгваш към следващия“, допълни Велков (виж карето).

Жълта бюлетина

Жълта бюлетина на Интерпол - така се нарича документът, с който се издирват безследно изчезналите хора. Проверка на „Телеграф“ показа, че към момента спецслужбата търси под дърво и камък 12 българчета до 18- годишна възраст. Най-малък е Диян Мандов - на 4 годинки. Той е изчезнал безследно от София, когато е бил само на годинка, посочват от Интерпол. Майка му е чужденка. В „жълтия“ списък е и Мартин-Филип, който сега е на 7 години, но е изчезнал безследно, когато е бил едва четиригодишен. Следа до момента няма и от близначките Аимра и Алия Абделбаки. Момиченцата, родени във Варна от любовта между Недка и Камал, са безследно изчезнали от шест години, когато са били едва на по три годинки. От година няма никаква яснота и какво се случва с 9-годишната Валентина Динкова, родена в столицата в семейство с двама български граждани. Едно от най-дълго издирваните безследно изчезнали българчета е Анна Гергинова. В Интерпол е посочено, че момиченцето, родено в Испания, но с български паспорт и произход, е неоткриваемо от цели 11 години. Не е ясно дали майката Антонина Снисаренко или бащата Евтим Гергинов са го отвлекли и къде се намира в момента.

Наказание

Третата категория издирвани деца са бегълците от домове за сираци и от родителите им. Служители от сектор „Издирване“ и Детска педагогическа стая разказаха пред „Телеграф“, че всяко РПУ си има свои рецидивисти в това направление. „Има деца, които бягат редовно от къщи или от социалния дом, в който са настанени. Повечето са момичета. Те или отиват при гаджета, или наказват по този начин родителите си. Средно по около три хлапета духват от домовете си на седмица, но до 24 часа са откривани и връщани“, обясниха полицаи. Според издирвачите в ГДНП средно по 1700 деца на година са обявявани за издирвани, а след това намирани. Доста от тях споделяли, че бягат от къщи от страх - заради лоши оценки, класно или друг вид стресова ситуация.  

Бившият шеф на сектор „Издирване“ Бисер Велков: Двама араби взеха синовете си завинаги

„Имах два случая на т.нар. родителско отвличане, при които бащи араби си взеха децата. Едното момче беше изведено с разрешението на майката уж за някакъв религиозен празник. Тя вярвала, че ще се върнат, докато един ден мъжът й се беше обадил и казал, че няма да се връща и че тя няма да си види повече сина. При втория случай арабинът беше минал границата с детето и не му бяха обърнали внимание от Гранична полиция в колата. Явно са нямали време да гледат дали нотариалната заверка е истинска или не“. Това разказа пред „Телеграф“ бившият шеф на сектор „Издирване“ в СДВР Бисер Велков. 

По думите му най-много изчезнали и респективно издирвани деца са бегълци от дома. „Например тръгва за училище, но не се прибира. Родителите се притесняват и ни подават сигнал. Вечерта обаче то само се прибира. Този вид изчезвания се водят „Отклонили се от дома и от училище“ по класификация. Като численост след това са бегълците от домовете за временно настаняване“, допълни Велков. Пред него повечето признавали, че бягат, защото не им харесват условията в дома за сираци или някой ги тормози. Трети пък споделяли, че са се влюбили и са ходили при някое гадже. „Имахме 5-6 деца рецидивисти в бягането. Повечето ги връщахме. Момичетата бяха повече“, спомня си Велков. По думите му хлапетата се търсят с приоритет. Проблемите започвали, когато издирвачите тръгвали по домовете на съученици и приятели. „Родителите на другите деца не даваха да говорим с тях да не ги травмираме. Повечето не съдействат, за да не се замесват. Смятаха, че това не е тяхна работа. Но имаше и такива, които много ни помагаха с информация“, казва бившият шеф на сектор „Издирване“.

Дъщерята на Брендо - похищение с бизнес мотив

Единственото класическо отвличане на дете за последните години с бизнес мотив е това на дъщерята на кокаиновия крал Брендо - Лара Банева. Момиченцето беше похитено на 5 март 2013 г. пред дома си, когато е 10-годишно. В 7,30 ч. то излязло от къщата си на бул. „Пушкин“. Отвън чакала както винаги кола „Шкода Октавия“ и шофьорът и охранител Борислав Ценов. Докато гардът води Лара към автомобила, трима маскирани се приближават и откриват стрелба с калашник, за да ги сплашат, но успяват да ранят Ценов. Дъщерята на Брендо е набутана в джип БМВ Х5 и откарана в неизвестна посока. На 22 април Лара е върната, а неофициално стана ясно, че е платен откуп от 500 000 евро за свободата й.

Открит по гащички и издран 2-годишният Мехмед - мистерия с щастлив край

Един от най-мистериозните случаи на изчезнало дете е с 2-годишния тогава Мехмед от село Якоруда. Той сякаш потъна вдън-земя, докато е в двора на къщата си преди две години. Близо 24 часа нямаше никакви следи от него. Издирвачи, полицаи, горски, близки, роднини се втурнаха да го търсят. Имаше догадки, че е отвлечен за органи или убит. На следващия ден горски го намира в Балкана. Мехмед е по гащички, без чорапки, а ръцете и краката му са издрани. Момченцето обаче се усмихва. Не е ясно нито как е провървял тези 2 км планински терен от дома си до мястото на откриването му, нито какво е станало с него през това време. До ден-днешен тази история все още няма отговор, но пък краят е щастлив.