0

М ария Къчева, Биляна Димитрова и Ивелин Железов са тазгодишната великолепна тройка на матурите. И тримата са постигнали пълни 100 точки на двата зрелостни изпита. Интересното е, че и тримата учат математика, но са се представили достойно и на изпита по български език и литература, с което разбиват клишето, че който знае да решава задачи, не е на „ти“ с поезията и прозата. 

Висок старт

Биляна Димитрова е възпитаничка на Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски“. „Подготовката по математика със сигурност беше много интензивна в часовете. Още от малки сме подготвени за този изпит, но през последния месец правехме пробни матури всеки час, а и учителката ни Линка Минчева ни подготви, не мисля, че някой имаше притеснения за математиката“, сподели пред „Телеграф“ Биляна.

За изпита по БЕЛ не е ходила на курс, както и никой от класа й. „Учителят ни Божидар Георгиев ни преподава от пети клас. Той се стараеше във всички часове да ни учи, така че да разбираме материала. Правеше ни много дълги планове, от които да се подготвяме, дори и да сме отсъствали. Заслугата е главно на учителите ни, не съм правила нищо по-специално като подготовка“, допълва момичето.

Биляна ще замине да учи в Масачузетския технологичен институт в Бостън, в САЩ. „Най-вероятно ще уча математика и компютри, не съм още съвсем убедена, когато започна, ще избера. Далече е, но си заслужава“, казва Биляна. В Америка ще разчита на това, че има още десетина българи в този университет, които познава, но сериозно мисли да се върне в България след завършване на образованието си. 

Мария Къчева от Природо-математическата гимназия "Добри Чинтулов" в Сливен също е постигнала максималния брой точки на матурите по БЕЛ и математика. Тя е един от носителите на Чинтуловата награда през тази година - най-високото отличие на гимназията за значими резултати в подготовката и постигнати особени постижения, допринесли за авторитета и престижа на учебното заведение.

Мария учи в ПМГ в Сливен от пети клас. В седми клас се класира в националния етап на олимпиадата по математика. Както и Биляна тя посочва, че за добрите резултати й е помогнала учителката по математика Светлана Терзиева, която й преподава през последните две години. Момичето изтъква също, че пробните матури, които се правят преди самия изпит, са много полезни. Специалността, към която се е насочила, е "Приложна математика" в Софийския университет "Климент Охридски". "Майка ми държеше да се занимавам повече с математика, тъй като счита, че това е наука, която развива човека като цяло, развива логическото мислене", споделя Мария пред БТА.

Ивелин Железов от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна е третият от великолепната тройка отличници.  И той е получил 100 точки по двата предмета на матурите - БЕЛ и математика. Ивелин е с максимален резултат по математика, която е учил като профилирана форма на подготовка. “Компания“ на Ивелин са още четирима отличници на двата зрелостни изпита от МГ-Варна - Димитър Добрев, Лъчезар Паскалев, Мария Дойчева и Николета Радева, но той е с пълни 100 точки. 

Отлично

251 зрелостници са се представили блестящо на матурите с пълни шестици по български език и литература и математика, съобщават от Министерството на образованието и науката. През миналата година с подобен резултат са били 30 младежи. Випуск 2024 е с най-висок среден брой точки от матурата по БЕЛ - 58,48 точки от 100 възможни. Това се равнява на оценка добър 4,36, сочи анализът на МОН. Няма региони, които да са понижили резултатите на зрелостниците си, а някои като Кюстендил, София-област, Перник, Видин показват подобрение. Най-големият успех обаче е, че намалява делът на слабите, средните и добрите оценки за сметка на много добрите и отличните оценки на зрелостния изпит по български език и литература.

Почти 100% успешно защитиха професия

Средният успех на държавните изпити за придобиване на професионална квалификация е много добър 4,51. 95,95% от явилите се, тоест почти 100% успешно са преминали изпита при трите начина на явяване – дипломен проект, тема и изпит по практика и тест и изпит по практика, сочи анализът на МОН. Най-високи резултати имат зрелостниците, изучавали „Администрация и управление“, „Информатика“, „Архитектура и строителство“, „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“.