0

14 планински спасители от отрядите в Разлог, Банско и Благоевград приключиха успешно акция по свалянето от Пирин планина на пострадала при падане 52-годишна жена от Разград. Всички тези неимоверни усилия можеха и да им бъдат спестени, ако в страната ни имаше спасителен хеликоптер. Сигналът за инцидент в района на Разложки суходол и Баюви дупки e подаден между 13:00 и 14:00 часа в събота. Веднага от Планинската спасителна служба са поискали помощ от военните в авиобазата в Крумово, за да се включи летателна машина в операцията по спасяването на човешки живот. Още повече, че пострадалата туристка е имала планинска застраховка, както и застраховка за хеликоптер. Военните обаче отказали категорично да изпратят хеликоптер и да спестят време, усилия, а и риск за живота на планинските спасители.

На карта

„Застрахователят би платил, ако се включеше хеликоптер в акцията, но това не бе направено. Недоумяваме защо се залага на карта човешки живот. От години призоваваме държавата да реши този проблем, за да не зависим от волята на военните, както бе в последния случай. Единствената държава сме в Европейския съюз, която няма спасителен хеликоптер. Това е срамно!", заяви за "Телеграф" вчера Атанас Уков, който е участвал в спасителната акция.

Той твърди, че се случва и чужди туристи да претърпят някакъв инцидент в планината. Чужденците също имат направена застраховка за хеликоптер, но разбират от спасителите, че такова чудо в България няма.

Срам

"Берем голям срам пред тях, щом започнем да им обясняваме, че ще ги носим много часове на ръце през тежък терен и на практика рискът и за тях, и за нас продължава", каза още Наско Уков.

Преходът в двете посоки в събота продължил над 7 часа. Спасителите поели към ранената туристка малко преди 14:00 часа в събота, а я свалили в Спешен център-Разлог в 21:00 часа вечерта.

„Жената бе със счупен глезен. Инцидентът е станал под ръба Кончето, там надморската височина е над 2500 метра. Тежък терен, труден терен, много отдалечен. Обработихме мястото на травмата, поставихме й шина. Наложи се да я носим и на гръб в определени участъци, а не само на ръце”, разказа планинският спасител от ПСС-Банско.

На 8 юли планинските спасители оказаха помощ на друга планинарка от България, която падна и счупи прешлен под връх Джано. Тогава също бе отказан хеликоптер, акцията продължи 11 часа, жената бе носена през цялото време на ръце в специална носилка.

Опасности

Спасителите са категорични, че във високата част на Пирин е опасно по всяко време на годината. Там едно подхлъзване или падане може да доведе до фатални последици. Затова трябва да се спазват някои от основните правила за движение. Сам човек няма как да се осигурява и да гарантира своята безопасност. Става въпрос за използване на лични предпазни средства, осигуровка и движение в свръзка. Не бива никога да се подценява високата част на планината, където винаги има риск, защото има ли скали или лед край теб, то няма как да няма и риск.