0

П оради малко закъснение в графика българската база на остров Ливингстън в Антарктида няма да бъде открита за Коледа, както бяха първоначалните планове. Очаква се това да стане преди Нова година – на 30 или 31 декември. Това съобщи за „Телеграф“ проф. Христо Пимпирев, ръководител на българските експедиции до Ледения континент.

Корабът

Военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК-421) отплава вчера от Мар дел Плата в Аржентина към Ушуая. Там на борда му на 28 или 29 декември трябва да се качи първата група от наши изследователи и строителен екип – общо 10 души. Те ще отлетят от София на 27 декември с полети през Рим, Буенос Айрес и Рио Галежос до Ушуая.

На кораба са натоварени около 80 тона строителни материали за новата научна лаборатория, която строим на базата „Св. Климент Охридски“ в Ливингстън, 10 тона хранителни продукти, както и багаж за нуждите на испанските полярни станции в района.

Експедиция

Предстои напрегнат полярен сезон, каза проф. Христо Пимпирев. На 29 декември към Антарктида заминава и втора група наши учени. Те трябва да стигнат до българската база на 2 или 3 януари догодина. Ще продължат проучванията за находища на ценни полезни изкопаеми в района на нашата база, както и на флората и фауната в Антарктида. За първи път ще бъде направен опит да се стигне до близкия остров Смит, който обаче е трудно достъпен откъм Южния океан. Ще има и сериозно международно присъствие в 32-рата ни експедиция към Ледения континент. Очаква се на нашата база да работят учени от Турция и Португалия, като португалците ще дойдат с наета от тях яхта, която ще плава между островите на Южношетландския архипелаг заедно с наши изследователи.

Навигация

От Мар дел Плата на борда на НИК-421 се е качил капитан-лейтенант Лукас Алехандро Акоста Салседо от Военноморските сили на Аржентина. Той подпомага навигацията на кораба при подхода му към Ушуая през канал Бийгъл, през бурните води покрай нос Хорн и пролива на Дрейк и в зоната на оперативна дейност около Южните Шетландски острови, съобщиха от Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров". Капитан-лейтенант Акоста ще осигурява получаването и разчитането на бюлетини за метеорологичната обстановка и прогноза от метеорологичната служба на аржентинските ВМС, а при необходимост комуникация на испански с местните власти и плавателни съдове в Антарктика.

Военният научноизследователски кораб "Св. св. Кирил и Методий" потегли на 8 ноември от Варна и се очаква да се завърне в България през април 2024 г.