0

Ц ял месец или две седмици да е лятната ваканция на депутатите. Тези варианти обсъждат политическите формации в Народното събрание (НС).

Според правилника на парламента почивката на народните представители е закована през целия август. Ако не вземат изрично решение за нейното свиване, те ще работят до края на юли и след това ще се върнат обратно на банките през септември. Така новата пленарна сесия трябва да бъде открита на 5 септември.

Варианти

Този вариант е сред предпочитаните от повечето депутати, защото реално от 2021 г. те не са имали лятна ваканция. Причината – честите избори и невъзможността да се формира редовно правителство. През лятото на 2022 г. НС бе разпуснато, но тогава формациите бяха в предизборна кампания заради вота на 2 октомври. Има обаче няколко важни закона, които трябва да бъдат приети. Сред тях е този за бюджета за 2023 г. Плановете на кабинета бе той да бъде одобрен от Министерския съвет до 3 юли, а до края на юли да мине и окончателно през парламента.

Вчера трите бюджета – държавният, на НЗОК и на Държавното обществото осигуряване (ДОО), бяха обсъдени със социалните партньори – синдикати и работодатели. Очаква се правителството да го гласува тази седмица, след което да бъде внесен в НС. Това означава, че комисиите в парламента могат да започнат работа по него след седмица и евентуално до 12 или 13 юли да мине на първо четене. След това ще тече срокът за предложения на второ четене, който обикновено е 7 дни, но може да бъде съкратен и до три дни. Така приемането на бюджета до 28 юли, когато трябва да е последното редовно пленарно заседание, е на кантар.

Почивка

Това са част от причините някои от партиите в НС да обмислят съкращаване на ваканцията поне със седмица или с две. Ако ще се обсъжда само бюджетът, ще излязат в почивка след 6 август. Ваканцията може да се съкрати с още няколко дни, ако междувременно бъде внесен някой от важните закони по плана за възстановяване. Сред значимите закони за гласуване е и реформата в КПКОНПИ. Там срокът за предложения между двете четения изтича тази седмица. Депутатите имат време да го одобрят и се очаква това да стане до средата на юли. Пак за тогава е амбицията на първите две сили в НС да има изработен и готов общ проект на конституция. Дали той ще мине по бързата писта, или ще се наложи да се гледа отново наесен, зависи от осигуреното мнозинство – дали има 180 гласа или само 160. Каква ще е динамиката в работата на НС, зависи и от отношенията между партньорите във властта - „Продължаваме промяната-Демократична България“ и ГЕРБ-СДС. Те така и не стигнаха до подписването на документ – споразумение или декларация, но за целта ще провеждат регулярни срещи всеки вторник. Такава се очаква да има и днес.