0

К лиентите на топлофикациите в страната имат още само 10 дни или до 31 август, за да възразят срещу получените изравнителни сметки за отоплителен сезон 2021/2022 г. и да поискат корекция от топлинния счетоводител. Възраженията трябва да се адресират до съответното дружество за дялово разпределение, което задължително трябва да ги разгледа и да вземе решение дали ще ги удовлетвори.

Изненади

Някои потребители могат да бъдат изненадани от прекалено голяма изравнителна сметка със сума за доплащане, въпреки че прогнозните месечни сметки през сезона не са били ниски. Една от причините е неосигурен достъп за отчет, поради което топлинният счетоводител им начислил максимална мощност за отоплението и за топла вода в размер на 280 литра на месец на човек от домакинството или 100 кубика годишно. В такива случаи поправката е лесна – заявява се дата за отчет на уредите и се прави нова изравнителна сметка. Това води обаче до корекция на сумите за плащане на всички останали съседи. Извънреден отчет на уредите за дялово разпределение може да се наложи и при грешно снети числа от разпределителя върху радиатора или водомера за топла вода.

Има куриозни случаи, при които отчетникът снел показанията от водомера за студена вода в така нареченото мокро помещение, където се намирала пералнята на домакинството. Грешката била открита след подадена рекламация, в която потребителят представил записаните от него показания на водомерите за топла вода. При сравняването им с отчетените от фирмата за дялово разпределение била открита разликата в числата. Прекалено големи суми начислени за енергията, излъчена от сградната инсталация, също са повод за търсене на грешки в изчислението по формулата за сградната инсталация и проблеми в регулацията в абонатната станция, коментират експерти. В този случай искането за проверка и корекция е добре да се подаде и до съответната топлофикация.

Изправност

Изправността на водомерите е от съществено значение за определяне на индивидуалния разход на домакинството, коментираха от фирмата за дялово разпределение с най-голям пазарен дял „Техем“. След приключване на отчетната кампания топлинният счетоводител констатира, че близо половината водомери за топла вода, монтирани в имотите на клиентите в София, са стари, с изтекъл срок за метрологична проверка (10 години).