0

О бщото честване между София и Скопие на 150-та годишнина от раждането на Гоце Делчев е пред провал. Премиерът Кирил Петков няма да отиде в Борисовата градина в София, за да поднесе венец пред паметника на революционера заедно със скопския посланик, а ще е заедно с президента Румен Радев в Благоевград, където ще има честване.

Общото честване между София и Скопие на 150-та годишнина от раждането на Гоце Делчев е пред провал. Премиерът Кирил Петков няма да отиде в Борисовата градина в София, за да поднесе венец пред паметника на революционера заедно със скопския посланик, а ще е заедно с президента Румен Радев в Благоевград, където ще има честване.

Това става само няколко дни, след критики от страна на държавния глава, че посещението в Скопие е било прибързано, на което Петков отговори, че дори е било закъсняло.

Сега на 4-ти февруари България трябваше да изпрати делегация в Скопие, която да се води от външния министър Теодора Генчовска. Там тя трябваше да положи на венец на гроба му в църквата „Свети Спас“ в Скопие. Оказа се обаче, че от македонска страна няма да присъстват на необходимото политическо ниво. Външният министър Буяр Османи и премиерът Димитър Ковачески са на посещение в чужбина – в Брюксел и няма официална информация, че ще се върнат.

Така Петков също промени плановете и с решението си заедно с Радев да отбележат честването, ще е сигнал към Северна Македония, че между тях няма разнобой и няма да се стигне толкова лесно до вдигането на ветото ни над Скопие за ЕС.

По-късно през деня пък от външно министерство уточниха, че Генчовска ще бъде придружена в честванията от македонския културен министър. Разбрали за това в понеделник, тъй като именно до началото на тази седмица уточнявали програмата. Днес Генчовска отново е провела телефонен разговор с Османи, който потвърдил, че не е в Северна Македония. Двете външни министерства обаче излязоха с обща позиция за съвместната историческа комисия. Според тях тя продължава да бъде от основно значение и съществен елемент в договора за приятелство и цели преодоляване на стереотипите миналото. Изтъкват, че като независими учени и граждани, членовете на комисията могат публично да излизат с позиции. Това обаче не трябва да се обвърза кабинетите с решения и не следва да се тълкува като предложение двете страни. Приемат желанията за активизиране на работата на комисията.

По-рано през деня председателят на македонската част от смесената комисия по историческите и образователните въпроси проф. Драги Георгиев открито заяви, че няма нищо против да има замразяване на работата на комисията за 1-2 години. Според него по този начин щяло да се стигне до "отпускане на политическата атмосфера между двете държави", особено ако в този момент историческата комисия създава проблеми по пътя.