0

Ш естима са разпитаните по досъдебното производство за изнудване срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севдалина Арнаудова, съобщиха на късен вечерен брифинг от Софийската градска прокуратура. Това стана малко след освобождаването от ареста на тримата. Те бяха задържани в четвъртък вечерта и отведени в Главна дирекция "Национална полиция" по образувано разследване за изнудване в периода 2014 -2019 г. 

Шестима са разпитаните по досъдебното производство за изнудване срещу бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и пиарката Севдалина Арнаудова, съобщиха на късен вечерен брифинг от Софийската градска прокуратура. Това стана малко след освобождаването от ареста на тримата. Те бяха задържани в четвъртък вечерта и отведени в Главна дирекция "Национална полиция" по образувано разследване за изнудване в периода 2014 -2019 г. 

"Беше необходимо време предвид поетапното постъпване на материалите по делото, за да могат наблюдаващите прокурори да се запознаят с тях. 

След извършените действия по разследването от Главна дирекция "Национална полиция" вчера вечерта срещу политически лица ни уведомиха, че са образували досъдебно производство за изнудване, от което са причинени значителни имуществени вреди. Разследването е образувано в условията на неотложност със съставяне на протокол за разпит на свидетел и последващи претърсвания и иземвания. Със същия факс СГП е уведомена, че по реда на Закона за МВР са задържани за срок до 24 часа Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова", съобщи говорителят на СГП Десислава Петрова. По-късно през деня в петък започват да постъпват материали по делото, докладвани от разследващите полицаи. 

До момента в СГП са докладвани разпити на 6-ма свидетели, сред които и премиерът Кирил Петков. Неговият разпит е бил първото действие по разследването. Петков разказва в разпита си за срещата си на 16 март т.г. с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Те са разговаряли за казуса, свързан с публичните твърдения на Васил Божков, че е изнудван от Борисов, Арнаудова и Горанов. "Показанията на премиера възпроизвеждат единствено тези медийно известни твърдения на Васил Божков без да ги конкретизират или допълват с нови обстоятелства. Самият Божков не е разпитван като свидетел по делото", допълни Петрова. Трите протокола от обиските у тримата СГП е внесла в съда за одобрение.

В петък са извършени разпити на други лица, някои от които свързани с укриващия се в Дубай бивш хазартен бос Васил Божков, който е с 19 обвинения.

Разпитан е служител в търговско дружество на Божков, който свидетелства, че той се е познавал с Борисов и Горанов и се е срещал и с двамата. Свидетелят подчертава, че той лично не е присъствал на техните срещи. Божков разполага със значителни парични средства, но не му е споделял за какво ги изразходва, нито пък да е бил изнудван. 

Разпитан е управител на дружество на Божков, който дава подробни сведения за начина, по който Божков е оперирал с фирмените финанси. Свидетелят изрично заявява, че никога не му е възлагано да посещава държавни институции с цел носени на пари, както и че никога не е придружавал Божков при посещенията му в Министерство на финансите и Държавната комисия по хазарта.

Като свидетел е разпитан служител на Министервто на финансите, които дава сведения за срещи между Горанов и Божков в кабинета на министъра. Свидетелят сочи, че Божков винаги е идвал само с пура в ръце, не е носил торби, пликове или друг багаж. 

Като свидетел е разпитан бивш депутат, член на бюджетната комисия в НС, който дава сведения за обсъждането на промени в Закона за хазарта. Този свидетел сочи Менда Стоянова като свой политически опонент, който не е подкрепил неговите законодателни предложения и изразява лично предположение, че това е в резултат на влияние на Божков, Борисов и Горанов.

Разпитан е като свидетел бивш съдружник на Божков, който заявява, че той се е срещал многократно с Борисов и Горанов, уточнявайки че той не е присъствал на тези срещи. Божков не споделял на свидетеля в каква връзка са били срещите и допълва, че Божков често е вземал пликове с пари в себе си преди посещения. Няма информация обаче, какво се е случвало с тези пари. 

"След внимателен прочит на постъпващите материали наблюдаващите прокурори са преценили, че делото не е докладвано в неговата цялост. Около 20,30 ч. в петък в СГП са постъпили допълнителни материали, свързани с организацията на работа на НСО и снимки от медийни публикации. В 20,30 ч. са постъпили по искане на СГП и заповедите за задържане на тримата по Закона за МВР. Видно от тях, че те вече са освободени. Борисов е освободен в 19,30 ч., Горанов - в 18,56 ч., а Арнаудова - в 19,25 ч.

В СГП не са докладвани предложение и проект на постановление за привличане на обвиняеми лица. 

Наблюдаващите прокурори очакват още материали по делото. 

Те са счели, че евентуално повдигане на обвинение в този момент би било нарушение на закона. Предоставените на СГП до момента материали не съдържат достатъчно доказателства, от които може да се изведе обосновано преположение, че който и да е от тримата са извършили престъпление. Няма пречка при събирането на достатъчно доказателства този извод да бъде променен. 

СГП счита, че извършените процесуално-следствени действия са опорочени. Двама от тримата са били министър-председател и министър на финансите в инкриминирания момент и затова СГП е счела, че процесуално-следствените действия са извършени от некомпетентен разследващ орган, което е съществено процесуално нарушение. Съгласно НПК престъпления, извършени от членове на МС се разследват единствено от следовател от самото начало. 

Отделно СГП счита, че в конкретния случай не е била налице и неотложност, която да позволи разследващ орган да образува досъдебно производство", каза още Десислава Петрова.