К ражби на ток, падащи дървета и строителни дейности са сред най-честите причини за прекъсване на тока в населените места. Това съобщиха от ЧЕЗ Разпределение в отговор на запитване на „Телеграф“.

Кражбите на ток водят до по-висока консумация в обекти и райони, в които мрежата е оразмерена за по-ниско потребление, което води до аварийни прекъсвания на електрозахранването. Вследствие на тях има много жалби от потребители за изгърмели електроуреди, струващи хиляди левове. Електроенергия, равна на потреблението на ток на Враца и околните села за юни, е била открадната в Западна България през първото полугодие на 2021 г., съобщиха от ЧЕЗ.

За да хваща незаконно присъединилите се „потребители“, енергото е започнало да инвестира в електромери с дистанционно управление. Чрез тях потреблението се следи в реално време и при рязко повишаване на консумацията от нормалната могат да направят проверка. В момента около 20 на сто от уредите са с радиоуправление.

Друга причина за чести аварийни прекъсвания на тока е падането на дървета и клони в планинските и гористите райони върху жиците на енергото, което се случва предимно при бури и лошо време, обясниха от дружеството. Тези дървета са извън сервитутите на електропроводите и ЕРП-то няма право превантивно да ги премахва, дори да е ясно, че при евентуално падане ще засегнат мрежата.

Строителни фирми също са често виновници за скъсани кабели на ЧЕЗ. Фирмите копаят без представител на ЧЕЗ и често режат погрешка кабели средно напрежение, които захранват големи градски райони, обясняват от дружеството. За последната седмица без ток заради аварии, причинени при строителни работи, са били село Лозен, кв. „Младост I“ и кв. „Полигона“ в София.

Много често при тези аварии освен неудобството от липсата на ток, са причинени и много щети по техниката на домакинствата. Гърмят телевизори, хладилници, печки, компютри и други. Енергото пък е длъжно да компенсира потребителите, ако се докаже, че уредът е изгорял заради прекъсването на тока. За целта обаче потребителите трябва да подадат заявление по образец в енергото в срок до 5 дни от спирането на тока, причинило повредата. Копие от документа може да се изтегли от сайта на дружеството, в секция „Законова рамка“.

Ток за над 1,3 млн. лева са източили крадци на територията на Югоизточна България от началото на годината до края на септември тази година, съобщиха от ЕВН. Откраднатата електроенергия е колкото консумацията на средно голям град. Токът, източен от предприятия и фирми, е в размер на 903 500 лева, а битовите потребители са източили електричество за 413 400 лева. Най-голямата кражба, установена от енергото, е от месец април, когато хванаха стопански потребител, източил ток за над 38 500 лева.