0

Л окомотивни свирки, клаксони, камбани, както и чести удари по звучащи предмети трябва да съпътстват непрекъснат вой на електромеханични и електронни сирени при въздушна атака.

Сигналът продължава да звучи 3 минути. Малцина обаче знаят, че сигналите са няколко вида. Два са за начало на въздушна атака и за отбой на опасността. Другият е за опасност от радиоактивно заразяване. При него също сирените вият 3 минути, след което има указания за поведението на населението и отново чести удари по звучащи предмети. За химическо и бактериологическо заразяване 3 минути звучат сирени, следвани от указания и дрънкане по предмети. И трите сигнала са предхождани от трикратно повторение на призове „Внимание“, след което се обявява каква е опасността. Проблем е обаче, че видът на заплахата се обяснява с думи и съобщението не винаги се чува достатъчно ясно.

Столицата

Преди години в София е имало различни сигнали за опасност – за ядрена атака и за химическо заразяване. Третият сигнал пък е бил за опасност от наводнение при скъсване на стената на язовир „Искър“, тъй като това би предизвикало заливане на половин София с 3-4 метра вода, спомня си бившият главен архитект на София Петър Диков. Според него би трябвало да има обучение как да се действа при евентуална заплаха, защото новите поколение не знаят как да се спасяват.

Отмяна

Според наредбата от 2009 г., която е актуализирана през 2013 г.,  системата за ранно предупреждение и оповестяване се тества чрез предварително записано съобщение два пъти годишно. Министърът на вътрешните работи може да отмени или отложи провеждането на тестовете. В сряда стана ясно, че шефът на МВР Бойко Рашков отменя теста на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване (НСРПО), който трябва да се проведе на 1 април тази година. В писмото му до БТА пише, че „във връзка с военните действия в Украйна и международната ситуация, тренировката на 1 април ще бъде отменена, за да не създава паника сред населението”.