0

120-годишнината от създаването на оркестъра на Перник бе отбелязана на 18.11.2022 г. с концерт в Двореца на културата.

Празник

Сред солистите бяха и китаецът Уан Дзя Син, който е саксофонист и студент у нас. През тази година той завоюва голямата награда – Гран при в XVI международен конкурс за млади изпълнители на класически музикални инструменти в миньорския град. Музикантът представи тема с вариации по китайско произведение. През вечерта прозвучаха изпълнения на вокално-фолклорно трио „Евридика“ и Юлиана Трифонова – дългогодишен солист на Духовия оркестър. Мажоретният състав към Центъра за подкрепа на личностното развитие – Обединен детски комплекс, ще представи марша „Струма си тече“. Оркестрацията и аранжиментът му са дело на Трифон Трифонов, текстът – на композитора Орлин Бебенов. Присъстващите на честването се насладиха и на два класически дуета на артисти солисти от Националния музикален театър „Стефан Македонски“ - „Време за любов“ и „Царицата на чардаша“.

История

Във връзка с честванията на 10-годишнината от създаването на Мини Перник през 1901 г., ръководството възлага на популярния с музикалните си умения техник Боян Димитров “да образува музикален състав”. Той се среща с капелмайстора на ІІ струмски полк в Радомир, с чехите Венцислав Кауцки и Кубичек в София, а в Перник и околията са обходени домовете и издирени всички, които свирят на музикални инструменти. През есента на същата година музикалният състав е налице и вече прослушан от помощник-директора на мината – инж. Франц Скричка, и кондуктора Тома Нелиба. Първите музиканти били набрани от полкови военни състави и били назначени в мината като техници, железничари, градинар, машинист, майстор ковач, магазинер, кондуктор. Десетчленният състав изнася концерт на 30 дек. 1901 г. в салона на старата сграда на Минната дирекция, а отзвукът от него е причината след новогодишните празници Минният съвет да вземе решение за основаване на постоянен оркестър. Отговорници са отново инж. Франц Скричка и Тома Нелиба, които със събраните средства купуват плат и “други потреби” за оформление на сцената за следващия концерт. За Великден, през април 1902 г., оркестърът на Мини Перник изнася първия си концерт. Постепенно през годините увеличава числеността си, развива се до симфоничен състав, а през 1950 г. става Държавен симфоничен оркестър с диригенти Веселин Ненов и Стефан Вачев.

Наследници

Наследници на първия състав са Духовият оркестър при Двореца на културата и камерен оркестър „Орфей“, който е създаден през 1975 г. Редица диригенти пък са дали своя принос за развитието на Духовия оркестър и обогатяване на неговия репертоар. С него са работили военният капел-майстор Кубичек, Венцислав Кауцки, Александър Миладинов, Боян Андреев, Любомир Пиперков, Асен Карастоянов, Христо Тонев, от 2007 г. до днес диригент на оркестъра е Трифон Трифонов. През 1911 година е записана дългосвиреща плоча с изпълнения на оркестъра, която е притежание на частен колекционер. Днес репертоарът на оркестъра е изключително богат. Той включва класически пиеси от български и световни автори, народни песни, характерните за духов оркестър маршове и хора, евъргрийни, джаз. Оркестърът участва в множество форуми в страната и чужбина. В програмата му са включени ежемесечни концерти с гостуващи солисти, общообразователни концерти, предназначени за детска аудитория, участия в общоградски тържества, поетично - музикални вечери. С тези изяви Духовият оркестър на град Перник допринася за  обогатяване културния живот на перничани. През 2017 г. пернишкият духов оркестър бе удостоен с най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - кристално огърлие. Наградата е връчена за изключителен принос в българската музикална култура и по случай 115-годишния юбилей на формацията.