0

В самото начало на новата 2023 година ще започне монтажът на монумента „Интеркосмос България 1 300“, съобщиха от гражданския клуб „ЛИПА“, които преди малко повече от година лансираха инициативата си да бъде направен възпоменателен знак за някогашната космическа слава на Стара Загора.

По набирателната сметка са постъпили 60 000 лева. Сумата позволява да започнат същинските дейности по монтирането на съхраняваното в продължение на десетилетия копие. От „Липа“ припомнят, че първият спътник "Интеркосмос България 1300" е изстрелян на 7 август 1981 година в почти полярна орбита с височина около 900 км, с комплекс от 11 български научни уреда за измерване на плазмата и за изучаване на йоносферно-магнитосферните взаимодействия, както и от лазерен отражател за геодезични измервания.

Вторият спътник "Метеор Природа" с научна апаратура за дистанционно изучаване на природните ресурси на Земята, разработена с участието на българските учени, е изстрелян на 10 юли същата година на слънчево-синхронна орбита 650 км. Научните резултати, получени от обработването на спътниковата информация се използват от целия свят и се публикуват и до днес.

Монументът, чийто проект е разработка на архитектите Пламена и Цветелина Гогошеви, внучки на проф. д-р Митко Гогошев, някогашният ръководител на Базовата обсерватория към Централната лаборатория за космически изследвания на БАН в Стара Загора, която изигра решаваща роля за изпълнението на програмата Интеркосмос България - 1300.

Мястото е в рамките на новия старозагорски парк „Артилерийски“. В дните преди новогодишните празници са били доставени фотосоларни панели за осветяване на монумента, изработен е преместваем фундамент и е осъществена пълна детайлна реставрация, почистване на старата боя, реставриране, боядисване и последващ монтаж на спътника.