0

Н етът в парка и рейса не работи. Това установи проверка на „Телеграф“ в цялата страна.

На други места връзката е безпроблемна. Там, където има проблем, пътуващи споделят, че или устройството им не може да открие безплатната мрежа, или тя е заключена, или в най-добрия случай е толкова слаба, че е необходимо автобусът да измине няколко спирки, докато се зареди страница. Съществува и вариантът, в който се открива устройството, осъществява се връзка, но няма мрежа. Същото е и в парковете, централните пешеходни пространства, градини, обществени сгради, особено ако към нея се вържат повече хора.

Море

Преди години по Южното Черноморие тази екстра беше предлагана от хотели срещу солени дневни такси, сега я предоставят като бонус към ваканционния пакет. Свободен достъп до интернет предлагат и много от плажните заведения, но те са частна инициатива. Най-много са зоните с безплатен достъп до глобалната мрежа в Бургас. Услугата е достъпна по инициатива на общинските власти, а първите зони с безплатен интернет се появиха преди близо 15 години. В момента почти няма парк или алея, където да не може да се сърфира безплатно. Последните девет нови свободни зони бяха пуснати преди две години. Те са част от проект по програмата "WiFi4EU - насърчаване на интернет свързаността в местните общности", финансиран от Европейската комисия. От 2020 г. жителите и гостите на града използват предимствата на безплатния безжичен достъп до интернет в 9 нови зони: жк "Меден рудник" - кв. 12-14, около СУ "Петко Росен"; жк "Славейков" - около плувен комплекс "Парк ОЗК Арена"; жк "Изгрев" - около Скейт парка; жк "Лазур" - в едноименния парк; площад "Жени Патева", района около Младежки културен център и "Борисовата градина"; площад "Св. св. Кирил и Методий"; площад "Тройката" и спирка "Опера", градинката до Централна жп гара и автогара „Юг", района на Летния театър и около градинката пред операта, в сградата на общината, площада пред нея и Туристическия информационен център. "Високоскоростният интернет на обществени места дава възможност за бърза връзка при извършване на дистанционна работа, за информиране и онлайн обучение, както и за общуване с близките хора, които се намират на далечно разстояние. Ползването на интернет със свободен достъп е важно условие за повишаване на цифровата грамотност", коментират от общината.

120 места

На общо 120 обществени места във всички общини на област Варна е прекарана безжична връзка с високоскоростен Wi-Fi. Реализацията е с пари на европейската инициатива WiFi4EU. Снабдени с такива зони са варненските общини Аврен, Аксаково, Белослав, Бяла, Варна, Ветрино, Вълчи дол, Девня, Долни чифлик, Дългопол, Провадия и Суворово, които спечелиха ваучери на обща стойност 180 000 евро – по 15 000 евро за всяка община. Те покриват разходите за ново оборудване или надграждане на вече съществуващото с по-съвременно и инсталиране на Wi-Fi на възлови точки. Безплатната и висококачествена Wi-Fi връзка трябва да бъде поддържана поне 3 години. На някои места в страната поддържането на екстрата продължава и след този срок, след като общините се договорят с мобилни оператори или местни доставчици. В черноморската ни столица безплатен достъп до мрежата има по продължение на цялата пешеходна зона от Катедралата до входа на Морската градина, както и от плувен комплекс "Приморски" до Летния театър.

Още

Китното градче Елена също предлага безплатен интернет достъп на шест места – площад „Христо Ботев“ по централната улица до Бакаловата къща (Обреден дом), включително, и парка край нея; Архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“, градски стадион „Чумерна“ и част от парк „Калето“. Пет са местата пък в град Генерал Тошево. Това са площад „Бялата лястовица“, Градски парк, Кооперативен пазар и автогарата, парк „Бойна слава“ и Център за подкрепа за личностно развитие – ученическо общежитие. Пет са точките в Горна Оряховица - обръщалото в кв. „Пролет“ и района около него, парк „Пролет“, парк “Детски кът“, пл. „Георги Измирлиев“ и района около Историческия музей. В град Павликени достъпът до безплатния интернет е на площад „Свобода”, зоопарк Павликени, парк „Кирил Рaкаров”.

Столица

В София зоните за безплатен интернет, изградени от общината в партньорство с мобилен оператор, са 7 на брой - от Моста на влюбените до Съдебната палата, двата входа на Южен парк, Борисовата градина (вход откъм Спортна София), откъм Орлов мост до паметника, и цялата Докторска градина, езерото Дружба, Ротондата на Банкя.

По линия на Европейската комисия са изградени 22 точки. Те осигуряват Wi-Fi интернет от 100 Mbit/s в района от улица „Витоша“ (църквата „Св. Неделя“) до Националния дворец на културата и Моста на влюбените.

500 души дневно ползват безплатно мрежата в София

При четирите зони с безплатен достъп до Wi-Fi интернет в София, стартирани през октомври - две в Южния парк – до входовете от страна на ул. „Бяла черква“ и ул. „Нишава“, Борисовата градина и Докторската градина, са използвани общо 40 устройства за осигуряване на свободен достъп до интернет за гражданите. По-късно през 2022 година са изградени още две зони – Ротондата в Банкя и езерото в „Дружба“.

Технологията позволява от Wi-Fi мрежата да се възползват над 10 000 потребители едновременно при висока натовареност на потребление на интернет.

Статистиката показва, че в района на Моста на влюбените – Съдебна палата дневно има около 500 успешни връзки, както и толкова свързвания.

От общината имат амбиции за разширяване на обхвата на зоните в парка на Банкя, градината пред Народен театър „Иван Вазов“ и входа на Южен парк от страната на ул. „Козяк“.

Осигуряват връзка по спирки и в градския транспорт

От началото на 2018 г. в Бургас беше пуснат безплатен интернет и в зоните на големите автобусни спирки. Безплатно Wi-Fi покритие е осигурено на 83 автобусни спирки във Варна, оборудвани с машини за продажба на превозни документи. На устройствата има стикери, чрез които се достъпва мрежата. В Пловдив и София също е осигурена такава възможност. В столицата обаче не липсват случаите, в които достъпът до мрежата в обновения градски транспорт се оказва мисия невъзможна. Въпреки проблемите при предоставянето на услугата

ЕС си поставя за цел до 2030 г. Европа да се превърне в континента с най-добра свързаност.

* По темата работиха: Владимир Христовски и Елена Анастасова